Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Rukojemnícka dráma skončila, v hoteli je najmenej 27 mŕtvych

Bezpečnostné jednotky (vpravo) uzatvárajú miesto útoku na hotel Radisson Blu v malijskom meste Bamako 20. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Útočníci začali streľbu za pokriku Alláhu Akbar, čo v arabčine znamená Alah je veľký. Z područia teroristov sa podarilo dostať 80 osôb. Prepustili tých, ktorí vedeli odrecitovať verše z Koránu.

Bamako 20. novembra (Teraz.sk/TASR) - Neznámi ozbrojenci vtrhli dnes do luxusného hotela v malijskom hlavnom meste Bamako a zadržiavajú tam približne 170 rukojemníkov, z toho je asi 30 zamestnancov. Hotel siete Radisson Blu je podľa agentúry Reuters často navštevovaný cudzincami.

V auguste došlo v Mali k podobnej udalosti, keď podozriví islamistickí ozbrojenci počas hotelovej rukojemníckej drámy v meste Sevare zavraždili 13 osôb.



18:00

Rukojemnícka dráma sa skončila. Podľa pracovníkov OSN, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, si útok vyžiadal najmenej 27 mŕtvych, zhruba 170 ďalším zadržiavaným osobám sa podarilo uniknúť.


Zranených ľudí príslušné úrady evakuovali. Pri zásahu špeciálnych jednotiek boli zabití najmenej dvaja militanti, tvrdia bezpečnostné zdroje. Telá obetí videli príslušníci mierových síl OSN, ktorí pomáhali pri záchrannej akcii, na dvoch poschodiach hotela, píše Reuters.

Al-Murábitún
Skupina sa sformovala približne pred dvoma rokmi v saharskej časti krajiny a na jej čele stojí bývalý bojovník al-Káidy Mochtár Belmochtár. Skupina sa hlási k zodpovednosti aj za marcový útok na reštauráciu v Bamaku, ktorý si vyžiadal piatich mŕtvych, aprílový samovražedný útok na severe Mali, pri ktorom zomreli tri osoby, ako aj augustový útok na hotel v meste Savare, ktorý si vyžiadal životy 17 ľudí.
K zodpovednosti za útok sa medzitým prihlásila africká džihádistická skupina al-Murábitún, spájaná s teroristickou sieťou al-Káida. Al-Murábitún, pôsobiaca na severe Mali a zložená prevažne z Tuaregov a Arabov, zverejnila na sociálnej sieti Twitter odkaz, v ktorom uvádza, že stojí za útokom na hotel Radisson Blu, známy prítomnosťou zahraničných hosťov.

Pri rukojemníckej dráme v hoteli Radisson Blu zasahovali malijské špeciálne jednotky s pomocou menšieho amerického tímu a francúzskych bezpečnostných síl, dopĺňa agentúra DPA. Podľa americkej diplomacie je ešte priskoro špekulovať, či dnešný incident súvisí s teroristickými útokmi v Paríži, keďže militantné skupiny v Mali nie sú príliš prepojené s džihádistickou skupinou Dáiš - tzv. Islamským štátom.

17:00
Malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita v dôsledku udalostí prerušil svoju účasť na regionálnom summite v Čade.
Ľudia utekajú z hotela Radisson Blu v malijskom meste Bamako 20. novembra 2015.
Foto: TASR/AP

Viac snímok z dnešnej rukojemníckej drámy v Mali si pozrite vo fotogalérii:


16:12
Na scéne okrem špeciálnych jednotiek zasahujú aj policajti, vojaci a niekoľko členov mierovej misie OSN. Podľa stanice BBC odvolávajúcej sa na francúzske vládne zdroje boli v hoteli aj francúzski občania. Hosťom inkriminovaného hotela bol aj známy guinejský hudobník Sekouba Bambino. Medzi hosťami hotela bolo aj šesť zamestnancov leteckej spoločnosti Turkish Airlines, 12 zamestnancov leteckej spoločnosti Air France, 20 indických a desať čínskych občanov, ako aj päť pracovníkov OSN.

Hotel Radisson Blu počas útoku v malijskom meste Bamako 20. novembra 2015.
Foto: TASR/AP

15:27
Podľa očitých svedkov sa útočníci priviezli k hotelu v autách s diplomatickým označením a boli maskovaní. Na budovu zaútočili strelnými zbraňami a ručnými granátmi. Ich počet svedkovia kvôli neprehľadnosti situácie odhadli na päť až 13.

14:36
Malijské špeciálne jednotky vtrhli do hotela. Z područia teroristov sa podarilo dostať 80 zadržiavaných osôb. Prepustení boli tí, ktorí vedeli odrecitovať verše z Koránu, píše agentúra Reuters. Ozbrojenci však zabili najmenej troch ľudí.
Malijský vojak (vľavo) pomáha rukojemníkovi (druhý zľava) odísť z hotela Radisson Blu v malijskom meste Bamako 20. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


13:58
Jeden z rukojemníkov, ktorí sa dostali z hotela, pre televíziu BBC uviedol, že ozbrojenci rozprávali po anglicky.

12:47
V hoteli je minimálne sedem čínskych turistov, informuje televízia BBC.

12:23
Jeden z ubytovaných hostí natočil video zvnútra hotela.


12:20
Polícia už obkľúčila hotel z každej strany.


12:15
Podľa britskej televízie BBC medzi prepustenými rukojemníkmi z luxusného hotela bol aj spevák Bambino, ktorý uviedol, že ho zobudili výstrely v hoteli.

12:04
Útok neprežili minimálne traja ľudia - dvaja občania Mali a jeden z Francúzska, informovala televíziu CNN Organizácia spojených národov (OSN).

11:57
Hotel sa nachádza západne od centra mesta v štvrti, v ktorej sídlia ministerstvá a ambasády.

"Skoro ráno došlo k streľbe, zrejme ide o pokus zajať rukojemníkov. Na mieste zasahuje polícia, ktorá uzavrela okolie," uviedli bezpečnostné zdroje. Polícia zároveň zablokovala cesty, ktoré vedú do inkriminovanej štvrte.

11:52
Útočníci po vtrhnutí do budovy začali strieľať za pokriku "Alláhu Akbar", čo v arabčine znamená "Alah je veľký". Vzniknutá situácia vyvoláva obavy, že ide o teroristický útok, konštatuje agentúra AP.

Bezpečnostné jednotky eskortujú ľudí, ktorí utiekli z hotela Radisson Blu v malijskom meste Bamako 20. novembra 2015. Útočníci dnes zajali v hoteli Radisson Blue 170 rukojemníkov. Z hotela bolo od rána počuť streľbu.
Foto: TASR/AP

Po prevrate v roku 2012 prevzali kontrolu nad severnou časťou Mali islamskí extrémisti, čo začiatkom nasledujúceho roka podnietilo vojenskú intervenciu koalície vedenej Francúzskom.

Napriek tomu, že boli islamisti vyhnaní z väčších miest, zostáva táto časť krajiny naďalej nestabilná a útoky sa presunuli do južnejších častí Mali.

11:43
Maskovaní muži v marci vtrhli v Bamaku do cudzincami obľúbenej reštaurácie a zastrelili tam päť osôb.