Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Manželka britského rukojemníka žiada Islamský štát o jeho prepustenie

Brit Alan Henning Foto: TASR/AP

Alan Henning sa stal obeťou únosu vlani v decembri, krátko po tom, ako z Turecka prešiel autom na sýrske územie.

Londýn 21. septembra (TASR) - Manželka britského humanitárneho pracovníka, ktorého drží v zajatí Islamský štát (IS), požiadala dnes islamistických ozbrojencov o jeho prepustenie na slobodu.

IS pred časom na internete zverejnil videozáznam brutálneho zavraždenia dvoch amerických novinárov a jedného Brita, ktorých držali v zajatí. IS sa vyhrážal, že na rade môže byť práve Brit Alan Henning.

Henning sa stal obeťou únosu vlani v decembri, krátko po tom, ako z Turecka prešiel autom na sýrske územie. Jeho auto bolo súčasťou konvoja s humanitárnou pomocou.

Jeho manželka Barbara vo svojom vyhlásení uviedla, že "Alan je pokojný, nesebecký človek, ktorý opustil svoju rodinu a svoju prácu taxikára v Británii, aby sa v konvoji so svojimi moslimskými kolegami a priateľmi vydal cez celú Sýriu na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú". Dodala, že z jeho strany šlo o prejav súcitu.

Henningová spresnila, že v čase únosu jej manžel šoféroval sanitku naloženú potravinami a vodou. Dodala, že militanti nereagovali na jej opakované pokusy o nadviazanie kontaktu.

Jej výzva sa objavila po tom, ako desiatky moslimských vodcov v Británii vyzvali IS na Henningovo prepustenie a vyjadrili zdesenie nad vraždou troch ďalších rukojemníkov, vrátane Brita Davida Hainesa. Islamistickí extrémisti podľa britských imámov nie sú moslimovia, ale "monštrá".

Popredný ideológ džihádu abú Muhammad Makdisí vyzval IS, aby prepustil Alana Henninga, pretože islam podľa neho zakazuje ubližovanie nemoslimom, ktorí pracujú v agentúrach zabezpečujúcich civilnú pomoc.