Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rukojemníkova matka vyzvala premiéra Abeho na záchranu svojho syna

Matka rukojemníka Kendžiho Gota Foto: TASR/AP

"Prosím, zachráňte Kendžiho život," napísala matka rukojemníka v liste premiérovi Abemu.

Tokio 28. januára (TASR) - Matka japonského novinára Kendžiho Gota, ktorého zadržiavajú militanti z organizácie Islamský štát (IS), dnes verejne apelovala na japonského premiéra Šinzóa Abeho, aby zachránil jej syna pre hroziacim zabitím.

Islamisti sa vyhrážajú, že 47-ročného Gota zabijú, ak Jordánsko neprepustí z väzenia odsúdenú samovražednú atentátničku Sádžidu Ríšáwíovú, ktorá čaká na popravu v cele smrti. Ultimátum uplynie v stredu neskoro večer tokijského času.

"Prosím, zachráňte Kendžiho život. Vyzývam vás, aby ste s nasadením všetkej svojej sily rokovali s jordánskou vládou... (Kendžimu) zostáva už len veľmi málo času," napísala matka Džunko Išidová v liste premiérovi Abemu, ktorý prečítala na tlačovej konferencii.

Súčasne zdôraznila, že jej syn nie je nepriateľom islamu.

Militanti zverejnili v utorok večer video, v ktorom vyhlasujú, že Kendžiho Gota zabijú do 24 hodín, ak nedôjde k prepusteniu atentátničky Ríšáwíovej. Ešte menej času údajne zostáva ďalšiemu rukojemníkovi IS - jordánskemu pilotovi Muázovi Kasásbovi.

Japonsko vedie v Jordánsku tajné rokovania o zabezpečení prepustenia oboch mužov a informácie o ich priebehu úrady nezverejňujú. Nepriame rozhovory s IS vedie aj Jordánsko, a to prostredníctvom náboženských a kmeňových vodcov v Iraku.

Militanti už pravdepodobne brutálne zabili prvého z dvojice japonských rukojemníkov, Harunu Jukawu. Uvádza sa to na videu, ktoré sa minulý víkend objavilo na džihádistických webových stránkach.