Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rumunov pobúrila ilustrácia Halepovej v časopise Charlie Hebdo

Rumunská tenistka Simona Halepová bozkáva trofej po jej výhre nad Američankou Sloane Stephensovou vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 9. júna 2018. Foto: TASR/AP

Simona Halepová sa 9. júna stala víťazkou ženskej dvojhry na tenisovom turnaji Roland Garros a získala tak svoj prvý grandslamový titul v kariére.

Bukurešť 15. júna (TASR) - Rumunskú verejnosť pobúrila karikatúra z najnovšieho čísla francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorá rumunskú tenisovú hviezdu Simonu Halepovú vyobrazuje ako rómsku zberačku železného šrotu.

Halepová sa 9. júna stala víťazkou ženskej dvojhry na tenisovom turnaji Roland Garros a získala tak svoj prvý grandslamový titul v kariére. V rodnom Rumunsku ju vítali ako národnú hrdinku, píše agentúra AP.

Autor karikatúry v týždenníku Charlie Hebdo ju však vyobrazil, ako s pohárovou trofejou v rukách kričí: "Železooo! Staré železo!" V Rumunsku tento obrázok vyvolal veľké pobúrenie.

Francúzska veľvyslankyňa Bukurešti Michele Ramisová v piatok bránila "slobodu slova a médií" a dodala, že ilustrácia z Charlie Hebdo vonkoncom neodzrkadľuje verejnú mienku vo Francúzsku.

Halepová v reakcii na ilustráciu uviedla, že "nie je v stave (niečo) komentovať".

V Bruseli pôsobiaci rumunský novinár Dan Alexe si myslí, že žart cieli na "ignorantských Francúzov, ktorí si myslia, že každý Rumun je zlodej starého železa".