Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rumunská premiérka Dancilová zostáva na poste, kým má dôveru Dragneu

Rumunský prezident Klaus Iohannis (vpravo) vyzval premiérku Vioricu Dancilovú, aby odstúpila zo svojej funkcie, pretože nie je schopná ju vykonávať. Foto: TASR/AP

Dancilovej slová sú reakciou na pondelkovú, už druhú výzvu rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, aby odstúpila z funkcie.

Bukurešť 10. mája (TASR) - Rumunská premiérka Viorica Dancilová nerezignuje na funkciu dovtedy, kým sa teší dôvere lídra vládnych sociálnych demokratov z PSD Livia Dragneu a vládnej koalície. Oznámila to vo štvrtok na straníckom podujatí, na ktorom sa zúčastnil aj predseda PSD.

Premiérka cíti podľa vlastných slov zodpovednosť voči občanom a celej krajine a nechce rezignáciou destabilizovať vnútropolitickú situáciu. Domnieva sa, že sa treba vyhnúť krízovej situácii, v ktorej názor zahraničia vždy získava na váhe. Dancilová si želá, aby na Rumunsko každý hľadel ako na modelovú krajinu hospodárskeho rastu.

Dancilovej slová sú reakciou na pondelkovú, už druhú výzvu rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, aby odstúpila z funkcie, kritizujúc hospodárske výsledky jej vládneho kabinetu v prvom štvrťroku 2018. Najvyšší rumunský predstaviteľ vychádzal pri kritike z bilancie štátneho rozpočtu za inkriminované obdobie, ktorú zverejnilo ministerstvo financií v Bukurešti.

Podľa Iohannisovho názoru rumunská vláda nemá riešenia na zlepšenie situácie, a preto by Dancilová mala urýchlene odstúpiť. Prezident pripomenul, že už pri schvaľovaní rozpočtu upozorňoval na absenciu zásadnej ekonomickej logiky v návrhu vládnej PSD, ktorý sľuboval popri znižovaní daní a zvyšovaní miezd početné investície v oblasti infraštruktúry. Už vtedy sa Iohannisovi zdalo, že na všetko nebude dostatok finančných prostriedkov.

Rumunský prezident vyzval po prvý raz premiérku na odchod z funkcie na sklonku apríla, keď jej vyčítal, že spochybňuje úlohu hlavy štátu pri formovaní zahraničnej politiky aj nezávislosť národnej banky.

Platná rumunská legislatíva neumožňuje hlave štátu odvolať predsedu vlády, nedôveru mu môže vyjadriť iba parlament.