Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rumunská TV má odškodniť prokurátorku, ktorú spojila s úplatkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stanica má zároveň odvysielať tri dni po sebe ospravedlnenie.

Bukurešť 20. marca (TASR) - Odvolací súd v rumunskom meste Ploješť nariadil v utorok televíznej stanici Antena 3 a trom komentátorom vyplatiť odškodné vo výške 300.000 lei (približne 64.300 eur) hlavnej protikorupčnej prokurátorke Rumunska Laure Codrute Kövesiovej za vyjadrenia, ktoré zhodnotil ako nactiutŕhačské. Stanica má zároveň odvysielať tri dni po sebe ospravedlnenie, uviedla agentúra AP ohľadne rozsudku, proti ktorému je ešte prípustné odvolanie.

Hlavná prokurátorka rumunského Národného protikorupčného riaditeľstva (DNA) Kövesiová uvedenú televíznu stanicu zažalovala v súvislosti s tolkšou z roku 2014, v ktorej zazneli tvrdenia, že ona a ďalšie osoby prijali úplatok vo výške dva milióny eur od istého zločinca. Výmenou za to mali zastaviť vyšetrovanie prípadu brata vtedajšieho prezidenta Traiana Basesca.

Protikorupčné riaditeľstvo a jeho činnosť sú vo vysielaní stanice Antena 3 často kritizované. Kövesiová uviedla, že v danom prípade išlo o "extrémne závažné" nepravdivé obvinenia, ktorých jediným cieľom bolo "oslabiť jej osobnú a odbornú autoritu".

Mihai Gadea, ktorý uvedený program moderoval, označil utorkový rozsudok za "pokus o zastrašovanie" a navrhol súdu, aby "si vzal byty" odporcov. Dodal, že Antena 3 podá odvolanie.

Koncom februára sa zišli v rumunských mestách tisíce ľudí na demonštráciách, aby tak vyjadrili podporu Kövesiovej, ktorú chce súčasná ľavicová vláda odvolať.