Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Rumunské proeurópske strany podpísali koaličnú dohodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rumunsku chceme dať rýchlo vládu, ktorá povedie reformy zamerané na zvýšenie kvality života a modernizáciu krajiny, uviedol šéf Národnej liberálnej strany (PNL) Ludovic Orban.

Bukurešť 21. decembra (TASR) - Tri rumunské stredopravicové strany podpísali dva týždne po parlamentných voľbách koaličnú dohodu pre budúcu vládu, na ktorej čele bude stáť ekonóm Florin Citu. Oznámili to v pondelok stranícki predstavitelia, informuje tlačová agentúra AFP.

"Rumunsku chceme dať rýchlo vládu, ktorá povedie reformy zamerané na zvýšenie kvality života a modernizáciu krajiny," uviedol šéf Národnej liberálnej strany (PNL) Ludovic Orban. Ak dohodu schváli parlament, bude vládnuť PNL spolu s novovzniknutou alianciou USR-PLUS a Demokratickým zväzom Maďarov v Rumunsku (UDMR), stranou zastupujúcou maďarskú menšinu v krajine.

Citu, ktorého si tieto strany vybrali na post predsedu vlády, musí jej poverením oficiálne poveriť prezident Klaus Iohannis.

Iohannis uviedol, že dáva prednosť vláde pod vedením PNL, pričom tri stredopravicové strany v parlamente majú spolu 244 poslancov, čo je nad hranicou 233 pre väčšinu v 465-miestnom zákonodarnom zbore.

Citu je od roku 2016 liberálnym senátorom a minulý rok pôsobil ako minister financií. "Budeme mať stabilné a dlhodobé riadenie zamerané na záujmy občanov," uviedol Citu, ktorý dúfa v rýchle schválenie svojej vlády s cieľom pripraviť rozpočet krajiny na rok 2021.

Vo voľbách 6. decembra získala najviac hlasov, 29,8 percenta, Sociálnodemokratická strana (PSD). Orbanovu PNL, ktorá pred rokom vytvorila menšinovú vládu, podporilo 25,11 percenta voličov. PSD v rumunskej politike dominovala uplynulé desaťročia a v predošlých voľbách pred štyrmi rokmi ešte jasne zvíťazila s vyše 45 percentami hlasov.

Posledná vláda PSD vlani padla po obvineniach z korupcie a oslabovania právneho štátu, ako aj masových protestoch v dôsledku kontroverznej reformy súdnictva, keď parlament vyslovil nedôveru kabinetu premiérky Vioricy Dancilaovej.

Vnútri samotnej strany spôsobilo tiež krízu uväznenie vplyvného predsedu PSD Livia Dragneu, odsúdeného za korupciu. Nový šéf strany Marcel Ciolacu sa od neho pokúsil dištancovať.