Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rumunskí farmári žiadajú predĺženie zákazu na dovoz obilia z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Združenie sa domnieva, že žiadosť odoslaná rumunskej vláde v žiadnom prípade neovplyvňuje tranzit ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez rumunské územie do ďalších destinácií.

Bukurešť 17. septembra (TASR) - Rumunské združenie poľnohospodárov požiadalo v sobotu vládu v Bukurešti, aby predĺžila zákaz na dovoz lacného ukrajinského obilia, ktorého platnosť skončila 15. septembra po rozhodnutí Európskej komisie (EK). Informovala o tom stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), od ktorej TASR správu prevzala.

Poľsko a Maďarsko vopred avizovali, že jednostranne predĺžia zákaz na dovoz štyroch ukrajinských poľnohospodárskych produktov - pšenice, kukurice, repky a slnečnice - bez ohľadu na rozhodnutie EK. V reakcii na kroky Varšavy a Budapešti sa rozhodlo opatrenie predĺžiť aj Slovensko. Bulharsko naopak zákaz prestalo uplatňovať a Rumunsko sa podľa vlastných vyjadrení plánuje riadiť stanoviskom eurokomisie.

"Ak krajina ako Poľsko, ktorá dôrazne a dôkladne podporuje Ukrajinu v boji proti ruskej agresii, prijala takéto jednostranné rozhodnutie po uplynutí lehoty 15. septembra, nerozumieme, prečo by sa Rumunsko zdráhalo urobiť to isté," uvádza sa vo vyhlásení združenia poľnohospodárov.

Združenie sa domnieva, že žiadosť odoslaná rumunskej vláde v žiadnom prípade neovplyvňuje tranzit ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez rumunské územie do ďalších destinácií.

V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a narušenia exportu ukrajinského obilia cez Čierne more sa Európska únia stala hlavnou tranzitnou cestou a exportnou destináciou ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

Viaceré stredoeurópske, respektíve východoeurópske členské krajiny EÚ - Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko - so súhlasom EÚ uzatvorili do polovice septembra svoj trh pre ukrajinské obilie v záujme ochrany vlastného poľnohospodárskeho sektora. Tieto krajiny však zároveň povolili tranzit ukrajinského tovaru cez ich územie s tým, že bude exportovaný ďalej do sveta.

Európska komisia sa aj napriek protestom štyroch štátov s výnimkou Bulharska, ktoré sa obávalo z nárastu spotrebiteľských cien, rozhodla opatrenie po 15. septembri nepredĺžiť.

Podpredseda eurokomisie Valdis Dombrovskis v sobotu obhajoval rozhodnutie ukončiť zákaz na dovoz ukrajinského obilia. Uznal však, že bude potrebné situáciu monitorovať.

"Na odôvodnenie tohto typu obmedzenia potrebujeme výnimočné okolnosti a v súčasnosti nevidíme žiadne narušenie alebo deformáciu trhu týchto piatich členských štátov," skonštatoval Dombrovskis.