Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rumunsko a Ukrajina začali proces k strategickému partnerstvu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a rumunský prezident Klaus Iohannis pózujú so spoločne podpísaným vyhlásením pred tlačovou konferenciou v Bukurešti v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj po príchode Rumunsko označil za "priateľa, ktorý nám prišiel na pomoc v našom najtemnejšom dni a ktorého pomoc časom silnie".

Bukurešť 10. októbra (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis v utorok oznámil, že spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa začali proces zvýšenia dvojstranných vzťahov na úroveň strategického partnerstva. TASR prevzala správy z rumunskej tlačovej agentúry Agerpres a agentúry AP.

"Chceme dvojstranné partnerstvo založené na dôvere a spoločných hodnotách, s dlhodobou víziou a zamerané na konkrétne projekty v prospech našich občanov a celého regiónu. Preto sme sa dnes spoločne rozhodli začať konkrétny proces zvýšenia vzťahov medzi Rumunskom a Ukrajinou na úroveň strategického partnerstva," povedal Iohannis v paláci Cotroceni na tlačovej konferencii s ukrajinským kolegom. Volodymyr Zelenskyj je na prvej oficiálnej návšteve Bukurešti od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Zelenskyj po príchode Rumunsko označil za "priateľa, ktorý nám prišiel na pomoc v našom najtemnejšom dni a ktorého pomoc časom silnie".

"Ukrajina je Rumunsku vďačná za podporu, ktorá posilňuje náš štát, aj za konštruktívnu solidaritu, ktorá umožňuje našim národom byť pre svet ručiteľmi bezpečnosti, predovšetkým potravinovej bezpečnosti," uviedol Zelenskyj v utorok.

Rumunský čiernomorský prístav Konstanca sa stal hlavnou alternatívnou trasou pre vývoz obilia z Ukrajiny po tom, ako Rusko v júli odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody.

Moskva zároveň vystupňovala útoky na Odeskú oblasť, ktorá na juhu hraničí s Rumunskom. Útočí aj na ukrajinské prístavy na Dunaji, čo ohrozuje rumunské územie na druhej strane rieky. Našli sa tam aj trosky, ktoré mohli pochádzať z útočných dronov. Bukurešť reagovala sprísnením bezpečnostných opatrení v pohraničných oblastiach.

V súčasnosti je v Rumunsku asi 85.000 ukrajinských utečencov na základe systému dočasnej ochrany EÚ.