Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rumunsko dúfa, že kompromisný text smernice o copyrighte prijme aj EP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rumuni tvrdia, že ide o dôležitý krok smerom k dokončeniu zložitého a dôležitého dokumentu s priamym vplyvom na jednotný digitálny trh, pričom doterajšie rokovania trvajú už tri roky.

Brusel 11. februára (TASR) - Rumunské predsedníctvo v Rade Európskej únie vyjadrilo nádej, že v priebehu tohto týždňa pokročia rokovania s Európskym parlamentom (EP) o smernici o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu.

Rumunsko na oficiálnej stránke svojho predsedníctva pripomína, že v piatok večer (8.2.) v Bruseli sa jeho tímu podarilo získať dohodu členských štátov Únie pre nový kompromisný text smernice o copyrighte, ktorý predložila rumunská strana. Kompromis dohodli pred niekoľkými dňami Francúzsko a Nemecko.

Nové znenie však nepodporilo sedem členských krajín EÚ: Fínsko, Holandsko, Luxembursko, Malta, Poľsko, Slovensko, Švédsko a Taliansko.

Rumuni tvrdia, že ide o dôležitý krok smerom k dokončeniu zložitého a dôležitého dokumentu s priamym vplyvom na jednotný digitálny trh, pričom doterajšie rokovania trvajú už tri roky.

"Rumunské predsedníctvo v Rade EÚ navrhlo dokončiť spis o smernici o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu. Naše kompromisné riešenie zohľadňuje záujmy nositeľov práv, potrebu zabezpečiť hospodársku konkurencieschopnosť EÚ a tiež prístup európskych občanov k vysokokvalitnému kultúrnemu obsahu," uviedol na stránke predsedníctva rumunský minister kultúry Valer-Daniel Breaza.

Podľa jeho slov boli piatkové rokovania "pozitívne" a minister dodal, že Rumunsko chce dosiahnuť, aby uvedená smernica znamenala zavedenie výhod jednotného digitálneho trhu pre všetky strany - pre tvorcov obsahu, ako aj pre občanov a spotrebiteľov.

Úsilie Rumunska vyzdvihol aj podpredseda Európskej komisie pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip. Na svojom účte na Twitteri ocenil, že krajiny EÚ "opäť našli spoločný hlas". "Európania si zaslúžia pravidlá týkajúce sa autorských práv, ktoré sú vhodné pre digitálny vek: je to dobré pre tvorcov, pre digitálne platformy a pre pravidelných používateľov internetu," uviedol Ansip.

Aj rumunské predsedníctvo, aj komisár Ansip vyjadrili nádej, že ústretový postoj ku kompromisnému návrhu smernice, a teda dokončeniu jej znenia, zaujmú tento týždeň aj vyjednávači Európskeho parlamentu počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu. Rokovania začnú v pondelok večer a ak sa všetky tri strany - eurokomisia, Rada EÚ aj EP - dohodnú, europoslanci by o smernici mohli hlasovať koncom marca alebo v apríli.

Spravodajca TASR Jaromír Novak