Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rumunský exminister Oprea sa vzdal senátorského mandátu

Foto: TASR/AP

Bývalý rumunský minister vnútra Gabriel Oprea, podozrivý zo zabitia z nedbanlivosti pri dopravnej nehode, dnes oznámil, že sa vzdá senátorského mandátu.

Bukurešť 23. septembra (TASR) - Bývalý rumunský minister vnútra Gabriel Oprea, ktorého antikorupčná prokuratúra DNA podozrieva zo zabitia z nedbanlivosti pri dopravnej nehode, keď mal vlani zaviniť smrť policajného motocyklistu jazdiaceho pred jeho limuzínou, oznámil dnes, že sa vzdá senátorského mandátu.

Informáciu priniesla tlačová agentúra MTI.

Práve kauza Oprea vyvolala vo štvrtok v Bukurešti a ďalších rumunských mestách protesty, ktorých účastníci vyjadrili nevôľu nad postupom zákonodarcov pomáhajúcich podozrivým kolegom z parlamentu skrývať sa pred trestným stíhaním vďaka imunite.

Rumunský Senát totiž v pondelok zabránil práve trestnému stíhaniu Gabriela Opreu.

Demonštranti pred sídlom hornej komory rumunského parlamentu požadovali vo štvrtok "rovnosť pred zákonom", ale aj "zrušenie imunity", pričom nechýbal transparent s nápisom "Dostali ste mandát na zastupovanie, a nie zneužívanie".

Oprea už vo štvrtok v reakcii na protesty tisícov krajanov žiadal, aby Senát zopakoval hlasovanie o žiadosti antikorupčnej prokuratúry, avšak nebolo zrejmé, či to umožňuje rokovací poriadok.

Na Facebooku potom dnes informoval, že sa nemieni skrývať za imunitu, rozhodol sa pre rezignáciu vzhľadom na otáznosť opätovného rozhodovania senátorov. Demisiu predloží na budúci týždeň a tá nadobudne účinnosť, keď ju vezmú na vedomie senátori.

Ešte pred Opreovým oznámením sa k celej záležitosti vyjadril aj rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorého kritika smerovala do radov senátorov a politických strán - aj naďalej, ako formuloval, neochotných akceptovať, že v právnom štáte môže o nevine alebo vine kohokoľvek rozhodnúť iba justícia. Tento problém môžu natrvalo vyriešiť iba voliči, zdôraznil prezident a dodal, že sa tak môže stať, ak nepodporia strany s podplatiteľnými kandidátmi.