Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rumunsko je proti maďarskej vlajke na svojej ambasáde v Budapešti

Rumunský minister obrany Teodor Viorel Melescana (vľavo), archívna snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sikulskú vlajku na rumunskej ambasáde v Budapešti vyvesili v noci z piatka na sobotu extrémisti z maďarského Mládežníckeho hnutia 64 stolíc.

Bukurešť 15. januára (TASR) - Rumunský minister zahraničných vecí Teodor Melescanu si predvolal maďarského veľvyslanca, aby mu tlmočil svoju nespokojnosť. Dôvodom je vlajka sedmohradských Maďarov, ktorou maďarskí radikáli cez víkend prekryli rumunský štátny znak na ambasáde v Budapešti. Informovala o tom v agentúra AP.

Melescanu v pondelok v tejto súvislosti vyzval maďarských predstaviteľov, aby zaručili "nedotknuteľnosť a integritu rumunských (diplomatických) misií a ich zamestnancov".

Podľa rumunského poslanca Mariusa Pascana sikulskú vlajku na rumunskej ambasáde v Budapešti vyvesili v noci z piatka na sobotu extrémisti z maďarského Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM), uviedol spravodajský server Romania Journal.

K incidentu došlo niekoľko dní po tom, ako rumunský premiér Mihai Tudose nahneval obyvateľov Maďarska svojimi provokatívnymi vyjadreniami o autonómnych snahách Sikulov, maďarskej menšiny žijúcej v rumunskom Sedmohradsku.

"Zareagujem rovnako, ako som reagoval pri istej príležitosti, keď sa snažili (Maďari) vyvesiť vlajku. Jasne som vtedy povedal, že ak tam tá vlajka zaveje, vedľa nej budú visieť aj miestni zodpovední," citovala tlačová agentúra MTI vyjadrenie Tudosea.

V Maďarsku tieto vyjadrenia vyvolali rozhorčenie. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v súvislosti s protimaďarskými vyjadreniami rumunského premiéra uviedol, že je neprijateľné, aby v Európe 21. storočia hrozili smrťou kompletnému národnému spoločenstvu a jeho vodcom.