Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rumunsko, Moldavsko a Gruzínsko vystrašil vývoj na Ukrajine

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rumunsko je členským štátom Európskej únie a NATO. Gruzínsko a Moldavsko podpísali asociačné dohody s EÚ v júni, čím nahnevali Rusko.

Bukurešť 28. augusta (TASR) - Šéfovia diplomacií Rumunska, Moldavska a Gruzínska dnes vyhlásili, že sú vystrašení vývojom situácie na Ukrajine, kde proruskí separatisti počas novej ofenzívy ovládli strategické mesto Novoazovsk. Ukrajinský prezident Petro Porošenko navyše oznámil, že Rusko spustilo na juhovýchode Ukrajiny vojenskú intervenciu.

Traja ministri zahraničných vecí dnes viedli rozhovory v rumunskej metropole Bukurešť, uviedla tlačová agentúra AP. Moldavská ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová informovala, že jej ukrajinský rezortný kolega sa na stretnutí nezúčastnil pre "tragické dramatické udalosti" vo svojej vlasti.

Šéf rumunskej diplomacie Titus Corlatean vyhlásil, že situácia je "mimoriadne, mimoriadne vážna a nevyvíja sa smerom, v aký sme dúfali". Gruzínska ministerka Maja Pandžikidzeová označila najnovší vývoj za "desivú správu".

Rumunsko je členským štátom Európskej únie a NATO. Gruzínsko a Moldavsko podpísali asociačné dohody s EÚ v júni, čím nahnevali Rusko.