Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rumunsko ponúklo Moldavsku pôžičku 60 miliónov eur na podporu reforiem

Dacian Ciološ, archívne foto Foto: TASR/AP

Odkedy prenikli na verejnosť správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk 1,5 miliardy dolárov, sa Moldavsko nachádza v politickej nestabilite.

Bukurešť 26. januára (TASR) - Rumunská vláda ponúkla dnes Moldavsku pôžičku vo výške 60 miliónov eur, aby tým pomohla zabrániť hospodárskemu kolapsu v tejto chudobnej krajine bývalého sovietskeho bloku. Píše o tom agentúra AP.

Rumunský premiér Dacian Ciološ však túto ponuku a poskytnutie financií podmienil tým, že Moldavsko bude musieť začať aktívne bojovať s korupciou a zároveň realizovať ďalšie reformy. Ciološ sa tak vyjadril počas návštevy moldavského premiéra Pavla Filipa v Bukurešti.

Odkedy totiž prenikli na verejnosť správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov, sa Moldavsko nachádza v politickej nestabilite.

Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavsku, najchudobnejšej krajine Európy, vystriedalo niekoľko premiérov.