Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku potvrdili trest pre bývalého veliteľa pracovného tábora

Foto: Ilustračné foto

Odvolací súd dnes v Bukurešti zamietol odvolanie 88-ročného Iona Ficiora, ktorý odmietol pripisovanú vinu a tvrdil, že len plnil rozkazy.

Bukurešť 29. marca (TASR) - Rumunský najvyšší odvolací súd dnes potvrdil rozsudok nad bývalým veliteľom pracovného tábora, ktorý bol súdom nižšieho stupňa uznaný za vinného za smrť vyše sto politických väzňov a odsúdený na 20 rokov väzenia.

Odvolací súd dnes v Bukurešti zamietol odvolanie 88-ročného Iona Ficiora, ktorý odmietol pripisovanú vinu a tvrdil, že len plnil rozkazy. Ficior bol na 20 rokov väzenia odsúdený za zločiny proti ľudskosti, informovala agentúra AP.

Ficior v rokoch 1958-63 velil komunistickému pracovnému táboru v meste Periprava na juhovýchode Rumunska.

Ako uviedla rumunská prokuratúra, Ficior tam "zaviedol a riadil represívny, hrubý, nehumánny a svojvoľný väzenský režim proti politickým väzňom". Podľa vyšetrovateľov bolo jeho cieľom "vyhladiť" zadržiavaných tým, že museli čeliť tvrdým pracovným podmienkam, extrémnej zime, nedostatku pitnej vody, vhodného jedla či liekov.

Vlani sa v Rumunsku konal prvý súdny proces tohto druhu, v ktorom bol na 20 rokov odsúdený Alexandru Višinescu, ktorý bol v rokoch 1956-63 veliteľom obávanej štátnej väznice Ramnicu Sarat.

Aj tento 90-ročný muž sa svojho času pred súdom - podobne ako Ficior - bránil tvrdením, že len plnil rozkazy a prosil súd, aby ho nechal v pokoji zomrieť.