Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Armáda pomáha v Rumunsku s evakuáciou ohrozených povodňami

Archívne foto: TASR/AP

Povodňová vlna dosahuje miestami až trojmetrovú výšku.

Bukurešť 29. júla (TASR) - Tretí najvyšší stupeň protipovodňovej pohotovosti vyhlásili dnes rumunské úrady pre horské úseky riek Gilort a Lotru, v ktorých povodí spadlo v uplynulých 24 hodinách 50-70 milimetrov zrážok, čo viedlo k rozvodneniu nielen spomínaných riek, ale aj ich prítokov.

Povodňová vlna dosahuje miestami až trojmetrovú výšku.

Príslušníci špeciálnych útvarov armády sa podieľajú na nútenej evakuácii občanov, ktorí doteraz odmietali opustiť svoje príbytky v okolí Olteni, vyplýva zo správy tlačovej agentúry MTI.

Po tom, čo hrádza na rieke Gilort neodolala tlaku vodných más, museli z mesta Novaci v župe Gorj evakuovať 70 rodín. Dvanásť ohrozených detí prepravili do bezpečia posádky vrtuľníkov.

Obec Vaideni v župe Valcea je odrezaná od zvyšku sveta, aj odtiaľ evakuovali ohrozených občanov posádky vrtuľníkov špeciálnych síl.

Operatívny štáb zainteresovaných v protipovodňovej ochrane a prevencii katastrof rokoval dnes pod vedením premiéra Victora Pontu v Craiove. Predseda rumunskej vlády, ktorý tam pôvodne cestoval so zámerom zúčastniť na celoštátnej konferencii svojej vládnej strany a v súvislosti s oficiálnym oznámením svojej kandidatúry na prezidenta, zdôraznil, že niet dôvodu na paniku. Súčasne oznámil, že osobne navštívi niektoré povodňou zasiahnuté oblasti.

V početných ďalších regiónoch Rumunska zostávajú v platnosti druhý a prvý stupeň protipovodňovej pohotovosti.