Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Búrky a ich dôsledky sužujú štáty strednej a východnej Európy

Na snímke záplavy v rumunskom meste Novaci v župe Gorj 30. júla 2014 Foto: TASR/Agerpres/Liviu Sova

Najdramatickejšia je zrejme situácia v Rumunsku.

Bukurešť/Záhreb/Viedeň/Varšava 30. júla (TASR) - Rozmary počasia sužujú viacero štátov strednej a východnej Európy. Najdramatickejšia je zrejme situácia v Rumunsku, kde si už ničivé povodne napriek nasadeniu príslušníkov ozbrojených zložiek vyžiadali aj najmenej jednu obeť a spôsobili značné materiálne škody.

V Chorvátsku zažili na záver mesiaca ďalšiu poriadnu búrku na Jadranskom pobreží i neďalekých ostrovoch. Na jednom z nich, Silbe, spadlo od utorkového do stredajšieho rána neuveriteľných takmer 218 litrov zrážok na meter štvorcový, čo zodpovedá štvrtine celoročného priemerného úhrnu v oblasti.

V Rakúsku narobili búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami a silným vetrom škody najmä v dolnorakúskom okrese Neunkirchen. Miestni hasiči tam majú plné ruky práce s odčerpávaním vody zo zaplavených pivníc a iných nižšie položených priestorov.

Navyše zosuv pôdy a bahna narušil južný železničný koridor, ktorý je v úseku Gloggnitz - Payerbach-Reichenau neprejazdný. Rakúske spolkové železnice (ÖBB) tu pre pasažierov zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu.

Zásah blesku do veternej turbíny spôsobil vo výške viac ako 100 metrov dnes požiar zariadenia v katastri Lubkovíc v Západnopomoranskom vojvodstve na samom severozápade Poľska. Práve v tomto regióne Poliaci zatiaľ najviac pocítili dôsledky aktuálnej búrkovej fronty.

Plamene spôsobili škody, avšak privolaní hasiči nemohli zasiahnuť v tak značnej výške. Požiar napokon skončil bez ich aktivít.

Informácie priniesli tlačové agentúry MTI, DPA, APA, ako aj poľská spravodajská televízia TVN24.