Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Povodne v Rumunsku majú 2 obete, voda robí problémy aj v Rakúsku i ČR

Na snímke záplavy v rumunskom meste Novaci v župe Gorj 30. júla 2014 Foto: TASR/Agerpres/Liviu Sova

Podobný prípad zaznamenali v balkánskej krajine už stredu.

Bukurešť 31. júla (TASR) - Pri povodniach v Rumunsku, ku ktorým došlo v dôsledku intenzívnych zrážok, prišli už o život najmenej dve osoby. Záchranári dnes našli mŕtve telo staršieho muža, ktoré vodné masy strhli pred dvoma dňami, informovala tlačová agentúra DPA. Podobný prípad zaznamenali v balkánskej krajine už stredu.

Traja ľudia zostávajú naďalej na zozname nezvestných.

Záplavy sa od Južných Karpát rozšírili dnes aj do horskej oblasti v okolí Caransebesu, mesta v Banáte, a na nížinu neďaleko Temešváru.

Voda prenikla už do viac ako 1100 objektov, zaplavila diaľnice i železničnú trať. Zložky záchranného systému museli evakuovať rádovo stovky občanov.

Prognóza meteorológov nie je radostná, predpokladajú totiž ďalšie záplavy.

Tretí, najvyšší stupeň protipovodňovej pohotovosti vyhlásili už v utorok rumunské úrady pre horské úseky riek Gilort a Lotru, v ktorých povodí spadlo v predchádzajúcich 24 hodinách 50-70 milimetrov zrážok, čo viedlo k rozvodneniu nielen týchto riek, ale aj ich prítokov. Povodňová vlna tam dosahovala miestami až trojmetrovú výšku.

Rakúsko sužujú dôsledky búrok a veľkého množstva zrážok

Značné množstvo zrážok spôsobuje naďalej problémy vo viacerých regiónoch Rakúska. Informácie prináša tlačová agentúra APA.

Záplavami boli najviac postihnuté spolkové krajiny Burgenland, ale aj časti Dolného Rakúska, Tirolska a Salzburska. Práve v povodí rieky Salzach dnes uzavreli železničnú trať spájajúcu Zell am See a Schwarzach, dva medzinárodné rýchliky museli odkloniť. V meste Salzburg posilňovali hrádze pozdĺž rovnakej rieky.

Salzach však v rozpore s očakávaniami kulminoval až dnes v skorých večerných hodinách pri vodnom stave 560 centimetrov, čo je viac ako pri ničivých povodniach z roku 2005. V oblasti preto krízový štáb vyhlásil preventívne poplach, ktorý by mal byť informáciou a varovaním civilnej ochrany súčasne. Občanov vyzvali, aby cennosti, dokumenty a dôležité veci umiestnili na najvyššie poschodia ich príbytkov.

Rakúska armáda vysiela dnes večer do Mittersillu 45 vojakov, ktorí tam majú pomáhať hasičom, respektíve ich nahradiť pri plnení vriec s pieskom a zabezpečení pivníc.

Aj na viedenskom úseku Dunaja už vyhlásili protipovodňovú pohotovosť. Od zajtra platí v rakúskej metropole zákaz kúpania na ramene Nový Dunaj po tom, čo tam prenikli vody z hlavného koryta európskeho veľtoku.

Železničnú trať Gloggnitz-Payerbach-Reichenau v Dolnom Rakúsku, ktorú museli v stredu uzavrieť pre zosuvy pôdy, dnes sprejazdnili aspoň na jednej koľajnici.

Prírodný živel napáchal však v Dolnom Rakúsku v stredu večer a v noci nadnes značné škody, a to nielen v obytných domoch, ale aj na infraštruktúre.

V spolkovej krajine Burgenland zostal iba okres Mattersburg bez väčších materiálnych škôd. Práve na severe Burgenlandu spadlo obrovské množstvo zrážok. Hlavné námestie v Neusiedli am See pri Neziderskom jazere sa ocitlo pol metra pod vodou.

Z korýt vystúpili nielen viaceré rieky, ale aj potoky, a to v relatívne krátkom čase viedlo k masívnym lokálnym záplavám.

V spolkovej krajine Tirolsko museli práve pre takúto hrozbu preventívne uzavrieť niektoré cestné komunikácie a železničné trate.

Vodný živel narobil v ČR najviac vrások v Brne, Zlíne a ich okolí

Prívalové dažde, ktoré dnes zasiahli okrem iného aj Juhomoravský a Zlínsky kraj Českej republiky, spôsobili tak v Brne, ako aj v Zlíne značné ochromenie dopravy. Voda tam totiž zaplavila cestné komunikácie a predovšetkým v centre juhomoravskej metropoly spôsobila dočasne chaotické pomery. V súčasnosti sa tam už situácia, ako informovali české elektronické médiá, vracia do normálu.

Z Brna prišla však i správa o vykoľajení električky smerujúcej do centra. Pri nehode nedošlo, našťastie, k zraneniam a ani materiálne škody nebudú vysoké.

Voda, ktorej bolo skutočne dosť, prenikla v Brne aj do podzemných priestorov na stavbe novej budovy Filozofickej fakulty, do objektu planetária a do kolektorov na Malinovského námestí. Najviac dopravných problémov malo na svedomí preniknutie vody do priestoru pod viaduktom na Kolišti, kde však medzičasom už opadla.

V Zlíne a jeho okolí museli hasiči odčerpávať vodu z početných zaplavených pivníc a iných nižšie položených priestorov. Voda zaplavila viaceré cestné komunikácie, ale prenikla aj do obchodných prevádzok, pričom sa postarala o riadny rozruch v celom rade ohrozených obcí Zlínskeho kraja.