Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident opäť žiadal demisiu premiérky Dancilovej

Rumunský prezident Klaus Iohannis (vpravo) vyzval v piatok premiérku Vioricu Dancilovú, aby odstúpila zo svojej funkcie, pretože nie je schopná ju vykonávať, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Iohannis vyzval už na sklonku apríla premiérku, ktorá podľa jeho názoru spochybnila úlohu hlavy štátu pri formovaní zahraničnej politiky i nezávislosť národnej banky, na rezignáciu.

Bukurešť 8. mája (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis v pondelok opätovne žiadal o demisiu premiérky Viorice Dancilovej kritizujúc hospodárske výsledky jej vládneho kabinetu v prvom štvrťroku 2018.

Najvyšší rumunský predstaviteľ vychádzal pri kritike z bilancie štátneho rozpočtu za inkriminované obdobie, ktorú zverejnilo ministerstvo financií v Bukurešti.

Podľa Iohannisovho názoru, ktorý sprostredkovala tlačová agentúra MTI, vláda nemá riešenia na zlepšenie situácie a preto by Dancilová mala urýchlene odstúpiť. Rumunský prezident pripomenul, že už pri schvaľovaní rozpočtu upozorňoval na absenciu zásadnej ekonomickej logiky v návrhu vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD), ktorý sľuboval popri znižovaní daní a zvyšovaní miezd početné investície v oblasti infraštruktúry. Už vtedy sa Iohannisovi zdalo, že na všetko nebude dostatok finančných prostriedkov.

Rumunský prezident vyzval už na sklonku apríla premiérku, ktorá podľa jeho názoru spochybnila úlohu hlavy štátu pri formovaní zahraničnej politiky i nezávislosť národnej banky, na rezignáciu.

Dancilová vtedy v reakcii uviedla, že z funkcie neodstúpi, pričom ju podporili aj predstavitelia koaličných strán.