Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rumunsko sa zachránilo pred pádom do priepasti, tvrdí Barrosa

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Foto: TASR/AP

Podľa Barrosových slov komisia priznáva, že v Rumunsku zaznamenali za minulých päť rokov pozoruhodný pokrok v oblasti súdnictva.

Brusel 18. júla (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso na stretnutí s novinármi v Bruseli uviedol, že počas dnešného kolégia komisárov boli prijaté konkrétne odporúčania pre Bulharsko a Rumunsko v rámci Mechanizmu spolupráce a overovania (MSO).

Podľa Barrosových slov komisia priznáva, že v Rumunsku zaznamenali za minulých päť rokov pozoruhodný pokrok v oblasti súdnictva. Avšak komisia si vo svetle posledných politických udalostí v Rumunsku, kde prebieha súboj medzi ľavicovou vládou a odvolaným stredopravým prezidentom, vyhradzuje právo na pokračovanie mechanizmu spolupráce a overovania, pričom ďalšiu, pôvodne neplánovanú, správu o stave rumunskej justície vydá EK koncom tohto roka.

Barroso ocenil, že rumunský premiér Victor Ponta bol ústretový voči obavám európskych inštitúcií týkajúcich sa nezávislosti ústavných procesov a rozhodovania súdov a že po návšteve v Bruseli dal písomné záruky, že Rumunsko zavedie do praxe všetky opatrenia požadované Európskou komisiou.

Jose Manuel Barroso
Foto: TASR/AP


"Politické rozpory politických strán nemôžu byť ospravedlnením tejto situácie. Politici nemôžu zastrašovať sudcov pred prijímaním konkrétnych rozhodnutí," zhodnotil Barroso dianie na rumunskej politickej scéne z uplynulých troch týždňov.

Naštrbená dôvera EK

Barroso slovami "Rumunsko urobilo krok späť od priepasti" ocenil ústretové kroky rumunského premiéra a ochotu dať rýchle odpovede na všetkých 11 bodov, ktoré Brusel požaduje, ale dodal, že nedávne udalosti v tejto krajine naštrbili dôveru EK voči Bukurešti, lebo boli spochybnené záväzky vlády pre dodržiavanie pravidiel právneho štátu.

V tomto kontexte komisia vyzvala rumunskú vládu a kľúčové štátne inštitúcie, aby urýchlene prijali všetky potrebné opatrenia ako dôkaz toho, že v Rumunsku nedochádza k narušeniu nezávislosti súdnictva a porušovaniu pravidiel právneho štátu.

Predseda EK upozornil na skutočnosť, že v Rumunsku až 90 percent obyvateľov pociťuje nedostatky v oblasti boja proti korupcii a organizovanému zločinu a preto Európska komisia pripraví do konca tohto roka ďalšiu správu o Rumunsku, kde sa opäť zameria na situáciu v sektore justície.

Podľa nedávneho prieskumu Eurostatu, 72 percent občanov Rumunska si želá pokračovanie mechanizmu overovania až dovtedy, kým sa ich krajina v oblasti justície nezaradí na úroveň ostatných štátov EÚ.