Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súkromné sídlo bývalého diktátora Ceausesca sprístupnili verejnosti

Na archívnej snímke muž drží podobizeň bývalého komunistického diktátora Nicolae Ceausesca Foto: TASR/AP

Luxusná vila prezývaná Jarný palác má 80 miestností vrátane kina a stojí na pozemku s rozlohou 14.000 metrov štvorcových.

Bukurešť 12. marca (TASR) - Honosné sídlo bývalého rumunského diktátora Nicolae Ceausesca v bukureštskej štvrti Primaverii je od dnešného dňa po prvý raz sprístupnené verejnosti. Luxusná vila prezývaná Jarný palác má 80 miestností vrátane kina a stojí na pozemku s rozlohou 14.000 metrov štvorcových.

Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.

Sídlo bolo vybudované v polovici 60. rokov 20. storočia podľa presných požiadaviek Ceausesca a jeho manželky Eleny. Po revolúcii v roku 1989, počas ktorej tento pár popravili, budovu prevzal štát a iba zriedka bola využívaná na reprezentatívne účely. Pred dvoma rokmi bola na predaj, kupca sa však nenašiel.

Vo februári otvorila svoje priestory - hoci len pre virtuálnu prehliadku - aj ďalšia masívna bukureštská budova postavená na príkaz tohto bývalého lídra, Palác parlamentu. Komplex s 1100 miestnosťami je po americkom Pentagóne druhou najväčšou administratívnou budovou sveta. Palác dokončili až v roku 1997.