Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rumunský premiér je nahnevaný, dôvodom je škandál s konským mäsom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Victor Ponta odmieta spojitosť Rumunska so škandálom s konským mäsom.

Bukurešť 11. februára (TASR) - Rumunský premiér Victor Ponta dnes vyhlásil, že podvod s konským mäsom predávaným ako hovädzie na trhoch vo viacerých európskych krajinách nemá žiadnu spojitosť s Rumunskom. Uviedol, že je nahnevaný a rozčarovaný snahou prisúdiť Rumunsku vinu za škandál.

"Na základe všetkých dostupných údajov, ktoré máme nateraz k dispozícii, nedošlo k žiadnemu porušeniu európskeho práva zo strany spoločností podnikajúcich v Rumunsku alebo na území Rumunska. Ak mám byť úprimný, som veľmi nahnevaný," konštatoval Ponta na tlačovej konferencii v Bukurešti.

Britské ministerstvo životného prostredia v sobotu oznámilo, že za prehlbujúcim sa škandálom ohľadom používania konského mäsa do polotovarov by mohlo byť "medzinárodné zločinecké sprisahanie" s tým, že sporné mäso pravdepodobne pochádza z bitúnkov v Rumunsku.

Spoločnosť Findus a sieť supermarketov Tesco a Aldi boli nútené stiahnuť svoje výrobky s hovädzím mäsom po tom, ako sa na základe testov ukázalo, že takmer 100 percent mäsovej zložky tvorí konské mäso.

Hoci úrady ubezpečili, že produkty neboli nebezpečné na konzumáciu, upozornili, že išlo o rozsiahly podvod v obchode s potravinami.