Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

FOTO: Tisíce ľudí v Rumunsku protestovalo proti zmenám v justícii

Protestujúci zaplnili námestie v rumunskej metropole Bukurešť, 26. november 2017. Foto: TASR/AP

Miestne médiá hlásili účasť celkovo desaťtisícov ľudí.

Bukurešť 27. novembra (TASR) - Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v Bukurešti i ďalších rumunských mestách proti plánovaným zmenám v súdnictve, ktoré podľa kritikov umožnia, aby korupcia na vysokej úrovni zostala nepotrestaná. Terčom protestov bola aj daňová reforma, ktorá by mohla viesť k nižším mzdám, píše agentúra AP.

Demonštranti v Bukurešti, kde sa časť z nich dostala do krátkej zrážky s políciou, na pochode k budove parlamentu pískali píšťalkami a kričali heslá ako "Červený mor", namierené proti vládnej Sociálnodemokratickej strane (PSD).

Ľudia vyšli do rumunských ulíc, aby protestovali proti plánovaným zmenám v justícii, ktoré podľa kritikov umožnia, aby korupcia na vysokej úrovni zostala nepotrestaná, 26. november 2017.
Foto: TASR/AP

Rumuni sa vydali protestovať do ulíc aj v mestách Kluž, Temešvár, Jasy, Brašov, Sibiu či Konstanca. Miestne médiá hlásili účasť celkovo desaťtisícov ľudí, oficiálne čísla však neboli k dispozícii.

Jazdecká polícia v Bukuresti dohliada na protestujúci dav, 26. november 2017.
Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie demonštrácie boli najväčšie od vlny protikorupčných protestov zo začiatku roka, ktorá bola najrozsiahlejšou v krajine od pádu komunizmu. Vyvolalo ju neskôr stiahnuté nariadenie vlády, podľa ktorého by verejní činitelia neboli stíhaní za korupčné trestné činy do určitej výšky spôsobenej škody.