Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Víťazom rumunských volieb je Sociálnodemokratická strana

Muž vychádza spoza plenty vo farbách rumunskej trikolóry vo volebnej miestnosti v rumunskej Bukurešti 11. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Účasť vo voľbách je zatiaľ o čosi nižšia ako v roku 2012.

Bukurešť 11. decembra (TASR) - Víťazom dnešných parlamentných volieb v Rumunsku sa stala favorizovaná Sociálnodemokratická strana (PSD) Liviu Dragnea. Podľa odhadov výsledkov, zistených na základe dvoch prieskumov medzi voličmi po skončení volieb, získala 45,5-45,8 percenta hlasov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Stredopravá Národná liberálna strana (PNL) za sociálnymi demokratmi zaostáva so ziskom 20,7-21,0 percent hlasov, ukázali prieskumy inštitútov CURS-Avantgarde a IRES.

Nová strana Zväz záchrany Rumunska (USR) podľa týchto odhadov výsledkov získala 8,0-9,2 percenta hlasov.

Najpálčivejšími témami predvolebnej kampane v Rumunsku boli korupcia, boj proti nej a jej prepojenie s politikou.

Oprávnení voliči rozhodovali o personálnom zložení viac ako 300-člennej Poslaneckej snemovne (pričom 18 mandátov je tu rezervovaných pre zástupcov etnických menšín a štyri pre Rumunov spoza hraníc), ako aj 136-členného Senátu, v ktorom budú mať Rumuni spoza hraníc dvojčlenné zastúpenie.

Pre politické strany je hranicou zvoliteľnosti päťpercentný zisk hlasov, pre koalície zisk vo výške 8-10 percent.

V Rumunsku platí pomerný volebný systém a voličom sa tentoraz vôbec po prvý raz naskytla možnosť hlasovať písomne poštovou cestou.

Volebné miestnosti, ktoré sa otvorili o 7.00 hod miestneho času (6.00 hod SEČ), boli otvorené až do 21.00 hod miestneho času (20.00 hod SEČ). Na rumunskom území je ich celkove 18.600, za hranicami krajiny ďalších 417.