Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rumunsko vyšetruje popravy odporcov kolektivizácie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vojenská prokuratúra začala trestné stíhanie v súvislosti s úmrtím muža, ktorého podľa podozrení mali popraviť príslušníci obávanej tajnej služby Securitate v 50. rokoch minulého storočia.

Bukurešť 27. septembra (TASR) - Rumunská vojenská prokuratúra začala trestné stíhanie v súvislosti s úmrtím muža, ktorého podľa podozrení mali popraviť príslušníci obávanej tajnej služby Securitate v 50. rokoch minulého storočia.

Ako dnes informovali rumunské médiá, o kauze priniesol podrobnosti tamojší ústav pre skúmanie zločinov komunizmu po tom, čo sa i za pomoci výpovedí žijúcich svedkov podarilo nájsť telesné pozostatky obete.

Expert ústavu uviedol, že telesné pozostatky vtedy 73-ročného Ioana Andresa sa našli v odľahlej neobývanej časti obce Bistra v Sedmohradskom rudohorí v rumunskej župe Alba, kde ležali v hĺbke necelých 70 centimetrov.

Andresovi sa stal osudným jeho odpor voči kolektivizácii a komunistom. Securitate, ktorá predpokladala, že podporuje odboj v spomínanom regióne, ho vnímala ako kulaka. Podobne ako Andresa po mučení popravili tajná služba aj dve ďalšie osoby vnímané podobným spôsobom. Tento príklad súčasne použila na odradenie miestnych občanov avizujúc, že podobne dopadne každý, kto neakceptuje líniu štátostrany.