Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rumunsko zakázalo vstup do krajiny bývalému špiónovi zo Srbska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Živkovič mal fotografovať radary v pobrežnej oblasti Čierneho mora, ako aj rumunsko-americkú vojenskú základňu, ktorá sa nachádza v regióne.

Bukurešť 14. novembra (TASR) - Za nežiaducu osobu - persona non grata - vyhlásili v utorok v Rumunsku srbského občana, ktorý mal podľa tamojšej spravodajskej služby SRI vykonávať špionážnu činnosť v prospech cudzej mocnosti.

Podľa vyhlásenia SRI Bratislav Živkovič (42), ktorý riadil polovojenskú srbskú skupinu a ktorý v období rokov 2014-2015 bojoval na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny, navštívil v uplynulých mesiacoch opakovane Rumunsko, kde prejavil záujem o utajené dokumenty a vojenské objekty.

Ako vyplýva z informácií spravodajského portálu hotnews.ro, Živkovič mal fotografovať radary v pobrežnej oblasti Čierneho mora, ako aj rumunsko-americkú vojenskú základňu, ktorá sa nachádza v regióne.

Srb údajne opustil Rumunsko v pondelok, a to cez Bulharsko. Predtým mu SRI pripravila pascu v podobe materiálu s takpovediac tajnými informáciami o istom radare, ktorý odfotografoval a s pocitom, že má pri sebe tajné informácie, odcestoval z krajiny.

Živkovič sa podľa SRI nedostal síce k žiadnym štátnym tajomstvám, no vzhľadom na fakt, že predstavoval riziko pre národnú bezpečnosť, spravodajská služba iniciovala, aby ho vyhlásili za personu non grata. V zmysle utorkového rozhodnutia súdu v Bukurešti nesmie tento Srb vstúpiť na rumunské územie 15 rokov.