Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel niekdajší šéf Ceaušescovej tajnej služby Securitate

Na archívnej snímke muž drží podobizeň bývalého komunistického diktátora Nicolae Ceausesca Foto: TASR/AP

T.Postelnicu riadil za komunistickej diktatúry obávanú rumunskú tajnú službu, a to v rokoch 1978-1987, potom sa stal ministrom vnútra.

Bukurešť 13. augusta (TASR) - Tudor Postelnicu, ktorý za komunistického režimu v Rumunsku potláčal odpor a bol najbližším spolupracovníkom bývalého komunistického diktátora Nicolae Ceaušesca, zomrel vo veku 86 rokov. Informovala o tom dnes jeho manželka Maria Postelnicová.

Pre rumunskú spravodajskú televíziu Digi24 uviedla, že jej manžel zomrel po dlhej chorobe v sobotu, niekoľko týždňov po tom, čo ho prijali do vojenskej nemocnice v hlavnom meste Bukurešť pre problémy s dýchaním.

Postelnicu riadil za komunistickej diktatúry obávanú rumunskú tajnú službu Securitate, a to v rokoch 1978-1987, potom sa stal ministrom vnútra. Vo funkcii pôsobil až do zvrhnutia Ceaušesca počas revolúcie v roku 1989.

V roku 1990 ho odsúdili do väzenia, kde si odpykal štyri roky za vraždu s priťažujúcimi okolnosťami, potom ho zo zdravotných dôvodov prepustili. Znova ho však uväznili, za mrežami strávil obdobie od januára 1998 do roku 1999.

V súčasnosti ho súdili za zločiny proti ľudskosti, v súvislosti s vraždou disidenta Gheorgheho Ursa z roku 1985. Ursu zomrel po tom, čo ho spoluväzni bili na príkazy tajnej služby Securitate.