Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Rumunský expremiér prišiel o poslanecký mandát pre konflikt záujmov

Bývalý rumunský premiér Petre Roman prišiel o poslanecký mandát, pretože podľa príslušnej inštitúcie pre konflikt záujmov porušil legislatívu v tejto oblasti. Foto: TASR

Bývalý rumunský premiér Petre Roman prišiel dnes o poslanecký mandát, pretože podľa príslušnej inštitúcie pre konflikt záujmov porušil legislatívu v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra MTI.

Bukurešť 9. februára (TASR) - Bývalý rumunský premiér Petre Roman prišiel o poslanecký mandát, pretože podľa príslušnej inštitúcie pre konflikt záujmov porušil legislatívu v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra MTI.

Politik opozičných národných liberálov sa podľa agentúry pre konflikt záujmov ANI dopustil porušenia zákona o strete záujmov, keď po nadobudnutí poslaneckého mandátu neukončil svoje podnikateľské aktivity.

Petre Roman, ktorý bol v rokoch 1989-1991 prvým predsedom rumunskej vlády po páde komunizmu a neskôr aj predsedom Senátu a šéfom diplomacie, sa do vysokej politiky vrátil v rokoch 2004-2012.

Expremiér chcel síce rozhodnutie napadnúť, avšak nepostupoval správne, keďže odvolanie nepodal na príslušnom súde, ale na inej inštitúcii. Keď prišiel na svoj omyl, lehota už vypršala a tak je verdikt právoplatný.

Členovia rumunskej Poslaneckej snemovne dnes hlasovaním potvrdili, že Romanov poslanecký mandát zanikol.