Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rumunský minister práce odstúpil po škandále s domovmi pre seniorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Tento krok nasledoval po takmer dvoch týždňoch, keď si úrady a politici navzájom prehadzovali vinu a Budai najprv odmietal odstúpiť.

Bukurešť 13. júla (TASR) — Rumunský minister práce a sociálnej solidarity Marius -Constantin Budai vo štvrtok odstúpil zo svojej funkcie. Vyvodil tak dôsledky z vyšetrovania, ktoré vo viacerých domovoch pre seniorov zistilo "neľudské zaobchádzanie", čo vyvolalo vlnu pobúrenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prokurátori pre boj proti organizovanému zločinu (DIICOT) minulý týždeň vykonali v rámci vyšetrovania zneužívania a zlého zaobchádzania so seniormi a zdravotne znevýhodnenými ľuďmi previerku 31 miest.

Najhoršia situácia bola v troch súkromných opatrovateľských centrách v okrajových štvrtiach rumunského hlavného mesta Bukurešť. Odhalené tam boli "dve zločinecké skupiny", ktoré "týrali bezbranných ľudí neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním".

Približne 100 ľudí bolo nájdených zbitých, hladných a bez potrebných nutných liekov, uviedla DIICOT. Podmienky v preverovaných zariadeniach opísala ako podobné mučeniu.

Súd neskôr rozhodol, že z 26 podozrivých budú štyria zatknutí a ďalším 11 nariadil domáce väzenie.

Majitelia opatrovateľských centier podľa DIICOT dostávali desaťtisíce eur mesačne zo štátnych fondov, ale peniaze nemíňali na starostlivosť o pacientov.

"Ochrana starších a zraniteľných osôb sa stala cynickým podnikaním zameraným na zisk za každú cenu, často aj spôsobovaním krutého utrpenia," povedal sociálnodemokratický premiér Marcel Ciolacu vo štvrtok na začiatku zasadnutia kabinetu. "Mal som rozhovor s ministrom Budaim, ktorý mi povedal, že podá demisiu," informoval Ciolacu.

Tento krok nasledoval po takmer dvoch týždňoch, keď si úrady a politici navzájom prehadzovali vinu a Budai najprv odmietal odstúpiť.

Prípady zlého zaobchádzania prvýkrát odhalila koncom vlaňajška jedna mimovládna organizácia, po čom nasledovala investigatíva viacerých médií.

Po tom, čo mimovládna organizácia informovala úrady o svojich zisteniach, ministerstvo práce s ňou odmietlo pokračovať v spolupráci, ktorá jej umožňovala robiť kontroly v domovoch.

Vláda potom spustila celoštátne kontroly všetkých sociálnych služieb pre maloletých, seniorov a zdravotne znevýhodnených ľudí.

Po kontrolách vo vyše tisíc domovoch vláda zatiaľ zatvorila 13 z nich, 43 zariadeniam pozastavila činnosť a začatých bolo deväť trestných konaní, oznámil vo štvrtok minister vnútra Catalin Predoiu.

Na kauzu reagoval aj rumunský prezident Klaus Iohannis. V utorok vyhlásil, že domovy sú "celonárodnou hanbou". "Vinní sú všetci, čo o tom vedeli a nič s tým neurobili," povedal.