Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rumunský minister vnútra Petre Toba čelí podozreniu z plagiátorstva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Etická komisia, ktorá patrí pod ministerstvo školstva, by sa podľa informácií rumunských médií mala ministrovou žiadosťou zaoberať na najbližšom zasadaní.

Bukurešť 26. novembra (TASR) - Rumunský minister vnútra Petre Toba čelí podozreniu z plagiátorstva, preto dnes sám požiadal etickú komisiu, aby skontrolovala jeho doktorandskú prácu.

Šéf rezortu vnútra podľa informácií, ktoré dnes zverejnil spravodajský portál Pressone.ro, v 390-stranovej doktorandskej práci obhájenej v roku 2011 prevzal pasáže z viac ako 250 iných vedeckých prác bez označenia zdroja. Toba nepoužil úvodzovky a porušil pravidlá citovania i vedeckého označenia zdrojov.

Minister, ktorý stál v uplynulých troch rokoch na čele rumunskej polície, pre portál uviedol, že jeho práca, ktorou získal doktorát na vojenskej univerzite, má praktický charakter. Súčasne ubezpečil verejnosť, že ju napísal v dobrej viere. Témou práce bola úloha medzinárodnej spolupráce na úrovni polície pri prevencii nekonvenčných hrozieb.

Hovorca rumunskej vlády Dan Suciu dnes v Bukurešti na otázku jedného z novinárov uviedol, že ak by sa podozrenie z plagiátorstva v prípade ministra potvrdilo, bude musieť odstúpiť.

Etická komisia, ktorá patrí pod ministerstvo školstva, by sa podľa informácií rumunských médií mala ministrovou žiadosťou zaoberať na najbližšom zasadaní.

Toba nie je prvým rumunským vládnym činiteľom, ktorý čelí podobnému podozreniu. Bývalý premiér Victor Ponta z podobných dôvodov dokonca dobrovoľne rezignoval na titul doktora. V prípade predchádzajúceho rumunského ministra vnútra, vicepremiéra Gabriela Opreu, sa však toto podozrenie nepotvrdilo.