Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Rumunský minister životného prostredia je podozrivý z korupcie

László Borbély všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že chce dokázať svoju nevinu. Odstúpil z funkcie ministra životného prostredia.

Bukurešť 5. apríla (TASR) - Rumunský minister životného prostredia László Borbély sa dnes vzdal svojej funkcie po tom, ako ho prokuratúra obvinila z ovplyvňovania vyšetrovania prípadu korupcie, v ktorom mal zohrať kľúčovú úlohu.

Mal sa jej dopustiť tým, že lukratívnu štátnu zákazku prisľúbil stavebnej firme, ktorá mu na oplátku vykonala nákladnú rekonštrukciu bytu. Hoci Borbély byt kúpil, následne ho prepísal na svojich príbuzných, uviedla prokuratúra.

Ako informoval rumunský premiér Mihai Razvan Ungureanu, žalobcovia špeciálnej prokuratúry budú musieť požiadať parlament, aby umožnil stíhanie Borbélyho. Ten sa v ostatných týždňoch podľa prokuratúry údajne snažil ovplyvňovať vyšetrovanie prípadu, pričom urobil viaceré účelové klamlivé vyhlásenia.

Prokuratúra v tomto prípade už vlani obžalovala ministrovho poradcu Szabolcsa Szépessyho a podnikateľa Ioana Ciocana. Szépessy údajne vystupoval ako prostredník pri vybavovaní rekonštrukcie Borbélyho bytu, ktorá stála v prepočte 20.000 eur. Stavebné práce v byte vykonali v roku 2011.

Borbély všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že chce dokázať svoju nevinu. Podľa vlastných slov odstúpil z funkcie preto, aby nenaštrbil dôveru vo vládu premiéra Ungureana.

Borbély vo vláde zastupuje Demokratickú úniu Maďarov v Rumunsku (UDMR).