Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rumunský parlament schválil zákon, ktorý môže oslabiť boj s korupciou

Viac než 10.000 ľudí protestovalo v nedeľu v Bukurešti proti rumunskej legislatíve, ktorá podľa kritikov sťaží trestanie korupcie na najvyššej úrovni, 10. december 2017, Bukurešť. Foto: TASR/AP

Približne 4000 sudcov a Európska komisia vyjadrili s týmito návrhmi nesúhlas.

Bukurešť 11. decembra (TASR) - Rumunskí poslanci v pondelok schválili zmeny, ktoré podľa kritikov oslabia úsilie tohto člena Európskej únie vykoreniť korupciu na najvyšších miestach. Informovala o tom agentúra AP.

Parlament pomerom hlasov 167:70 zmenil zákon, ktorý zaväzuje verejných činiteľov k priznaniu svojich majetkov a usmerňuje konflikty záujmov. Zákonodarcovia, ktorí nemohli zastávať úrad vzhľadom na porušenia zákonov, by teraz mohli považovať zákaz za zrušený.

Poslanci tiež schválili zákon, podľa ktorého musia sudcovia a prokurátori platiť finančné odškodné za súdne omyly urobené "v zlej viere alebo v dôsledku vážnej nedbanlivosti". To by ich mohlo viesť podľa kritikov k opatrnosti pri stíhaní alebo vynášaní verdiktov.

Sudcovia, ktorí čelia kriminálnemu vyšetrovaniu, už nebudú môcť byť automaticky suspendovaní, pričom budú mať tiež zakázané "hanlivo" sa vyjadrovať o štátnych inštitúciách. Podľa sudcov ich to zbaví vyslovovania legitímnych názorov.

Opoziční poslanci pískali, keď došlo k schváleniu zákonov, zatiaľ čo členovia ľavicovej vládnucej koalície jasali.

Legislatívu musí ešte schváliť Senát a potom ju pošlú na podpis prezidentovi Klausovi Iohannisovi. Ten tieto zmeny kritizuje a môže zákon poslať naspäť do parlamentu.

Tisícky Rumunov protestovali proti návrhom, ktoré podľa nich sťažia možnosť trestania korupcie na najvyššej úrovni. Približne 4000 sudcov a Európska komisia vyjadrili nesúhlas s týmito návrhmi, pripomína AP.