Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rumunský premiér Tudose: Kauzu maďarskej školy netreba dramatizovať

Rumunský premiér Mihai Tudose Foto: TASR/AP

Maďarská vláda v stredu deklarovala, že sa rozhodla pozastaviť na neurčitý čas podporu Rumunska v jeho snahách o získanie členstva v rôznych medzinárodných organizáciách.

Budapešť 7. septembra (TASR) - Bolo by chybou dramatizovať kauzu pozastavenia činnosti maďarského katolíckeho gymnázia v rumunskom meste Targu Mureš, pre ktorú v stredu predvolalo maďarské ministerstvo zahraničných vecí rumunského veľvyslanca v Budapešti. Povedal to pre rumunskú spravodajskú televíziu Antena 3 predseda rumunskej vlády Mihai Tudose, ktorý vyjadril presvedčenie, že Maďarsko pre túto kauzu nezhorší vzťahy s Rumunskom.

Maďarská vláda v stredu deklarovala, že sa rozhodla v reakcii na rumunský krok pozastaviť na neurčitý čas podporu Rumunska v jeho snahách o získanie členstva v rôznych medzinárodných organizáciách. Štátny tajomník rezortu diplomacie Levente Magyar pripomenul, že napríklad o členstve Rumunska v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa bude rozhodovať 8. septembra, pričom sa vyžaduje súhlas všetkých krajín tejto organizácie.

"Rumunsko nebrojí proti nikomu, nemá problémy so žiadnymi etnickými či náboženskými menšinami," zdôraznil rumunský premiér, podľa ktorého príčinou rozruchu okolo školy v Targu Mureš je zlyhanie miestnej samosprávy. Rumunsko podľa jeho slov ukazuje svetu dobrý príklad etnickej a náboženskej tolerancie.

Tvrdé vyjadrenia maďarskej strany dal Tudose do súvislosti s blížiacou sa predvolebnou kampaňou maďarských parlamentných volieb, ako to urobil pred ním aj rezort rumunskej diplomacie.

Predseda rumunskej vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviu Dragnea dnes vyzval rumunskú vládu i rezort školstva, aby našli "smelé" riešenie problému maďarského katolíckeho gymnázia, ktoré sa "dostalo na pokraj zániku".

Dragnea pripomenul, že Rumunsko vyjadrilo obavy z nového ukrajinského zákona, ktorý obmedzuje národnostné školstvo, a dodal, že ani Rumunsko nemôže používať dvojaký meter v otázkach etnických menšín. "Nezávisle od spôsobu reakcie Maďarska treba problém tejto školy v Targu Mureš vyriešiť," cituje agentúra MTI vyjadrenie predsedu PSD.

Maďarský rezort diplomacie označil pozastavenie činnosti uvedeného gymnázia za mimoriadne nepriateľský a vážny krok, o ktorom neinformovali ani šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa počas jeho návštevy v Bukurešti 30. augusta.