Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident Basescu chce získať moldavské občianstvo

Rumunský prezident Traian Basescu. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov jeho chce týmto krokom napomôcť myšlienke zjednotenia Rumunska a Moldavska.

Kišiňov 1. novembra (TASR) - Rumunský prezident Traian Basescu, ktorý na budúci mesiac končí vo svojom úrade, plánuje získať moldavské občianstvo. Ako uviedol v piatkovom rozhovore pre moldavskú televíziu, na ktorý sa odvoláva ruská agentúra TASS, jeho krok má napomôcť myšlienke zjednotenia Rumunska a Moldavska.

"Vo svojom srdci by som rád videl Rumunsko a Moldavsko zjednotené, pretože sa nevzdávam teórie, že sme jeden národ, ktorý žije v dvoch nezávislých štátoch," vyhlásil Basescu.

Rumunský prezident pripustil, že podmienky na zjednotenie zatiaľ nenastali. "Keď však väčšina Rumunov v oboch krajinách bude chcieť žiť v jednej krajine, určite sa to stane," povedal.

Podľa agentúry TASS mal Basescu už v minulosti niekoľko kontroverzných vyjadrení. Navrhol napríklad, aby rumunské úrady vyhlásili Moldavsko za rumunské územie. Po úspešnom vstúpení Rumunska do NATO a EÚ považuje zjednotenie s Moldavskom za tretí najdôležitejší projekt krajiny.

Rumunský premiér Victor Ponta, ktorý je favoritom novembrových prezidentských volieb, taktiež deklaroval zámer podporiť zjednotenie týchto dvoch krajín. Podľa neho by k nemu mohlo dôjsť v roku 2018, na sté výročie pripojenia Besarábie k Rumunsku.

Tieto výroky rumunských predstaviteľov sa však nestretli s pochopením v Kišiňove. Moldavský premiér Iurie Leanca o nich povedal, že destabilizujú politickú situáciu a robia viac škody než úžitku.