Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident dostal pokutu od antidiskriminačnej agentúry

Na archívnej snímke prezident Rumunska Klaus Iohannis. Foto: TASR/AP

Rumunská vláda, ako je známe, presadila už zmeny v legislatíve, ktoré obmedzujú právomocí orgánov prokuratúry

Bukurešť 9. mája (TASR) - Rumunská protidiskriminačná agentúra CNCD rozhodla v stredu najtesnejším pomerom hlasov (5:4) o udelení pokuty vo výške 2000 leiov prezidentovi krajiny Klausovi Iohannisovi, a to za údajnú diskrimináciu trestne stíhaných občanov. Hlava štátu označila toto rozhodnutie za politicky motivované a oznámila, že ho napadne súdnou cestou.

Prebiehajúci mocenský boj medzi prezidentom a vládou sociálnych demokratov a liberálov v Rumunsku sa v oblasti justície dotkol v uplynulých mesiacoch aj viacerých aktívnych politikov podozrivých z korupcie.

Najvyšší rumunský predstaviteľ 15. februára 2018 pred novinármi vyhlásil, že politici, ktorí majú sami problémy s justíciou, útočia na protikorupčný útvar prokuratúry (DNA), a na označenie týchto ľudí použil hovorový rumunský termín "penali" - využívaný tak pre označenie podozrivých, ako aj právoplatne odsúdených.

Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a MTI.

Rumunská vláda, ako je známe, presadila už zmeny v legislatíve, ktoré obmedzujú právomocí orgánov prokuratúry. Prezident však tieto legislatívne normy ešte nepodpísal, ale odoslal na preskúmanie ústavnému súdu krajiny, ako aj Benátskej komisii.

Vládni sociálni demokrati z PSD pracujú v súčasnosti na zmenách trestného práva, ktoré by podľa kritikov mohli viesť k ďalšiemu zvýhodneniu podplatiteľných politikov. Podľa názoru odporcov vlády k tomu dochádza pod nátlakom lídra PSD Livia Dragneu, ktorý vzhľadom na nečistý trestný register nemôže byť osobne premiérom a ktorý navyše čelí aj dvom ďalším trestným stíhaniam pre podozrenie z korupcie.

CNCD súčasne zamietla trestné oznámenie podané súčasne na šéfku DNA Lauru Kövesiovú za jej vyhlásenie, v ktorom označila svojich kritikov za aktérov "festivalu obžalovaných".