Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový rumunský prezident Iohannis predpovedá zmeny vo vláde

Klaus Iohannis Foto: TASR/AP

Vládnu koalíciu rumunského premiéra Victora Pontu by mohol začať opúšťať dostatočný počet poslancov na to, aby kabinet na budúci rok padol.

Bukurešť 26. novembra (TASR) - Vládnu koalíciu rumunského premiéra Victora Pontu by mohol začať opúšťať dostatočný počet poslancov na to, aby kabinet na budúci rok padol. Uviedol to dnes novozvolený rumunský prezident Klaus Iohannis.

Iohannis (55), etnický Nemec zo Sedmohradska, ktorý v kampani vsadil na protikorupčnú platformu, v nedávnych prezidentských voľbách porazil 42-ročného Pontu šokujúcim víťazstvom. Nový rumunský prezident v rozhovore pre agentúru Reuters predpovedal, že prezidentské voľby môžu narušiť 65-percentnú väčšinu Pontových sociálnych demokratov a ich spojencov.

"Každý chce byť na víťaznej strane. Preto je možné, že počas nasledujúcich týždňov či mesiacov budeme mať zmeny v parlamente," povedal Iohannis v sídle svojej stredopravej Národnej liberálnej strany v Bukurešti.

"Je teda možné, že počas roka 2015 budeme mať tieto presuny, ktoré by mohli Národnej liberálnej strane poskytnúť väčšinu, ktorú potom využije na zmenu vlády,"
dodal.

Iohannis, ktorému prísľub boja proti korupcii umožnil stať sa najpopulárnejším európskym politickým lídrom na Facebooku, si dal záväzok zvrhnúť Pontovu vládu, komentuje Reuters.

Prezidentský úrad mu dáva právomoc vybrať nového premiéra v prípade, že Ponta padne v hlasovaní o vyslovení dôvery. Na to je však potrební, aby vládnucu koalíciu opustili desiatky poslancov pred všeobecnými voľbami naplánovanými na rok 2016.

Premiér Ponta po voľbách vyhlásil, že jeho koalícia je stabilná a opakovanie vylúčil, že by z funkcie odstúpil.