Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident loboval za prijatie krajiny do Schengenu

Rumunský prezident Klaus Iohannis, archívne foto Foto: TASR/AP

Rumunský prezident Klaus Iohannis loboval dnes v Berlíne za podporu spolkovej republiky členstvu Rumunska v schengenskej zóne.

Berlín 26. februára (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis loboval dnes v Berlíne za podporu spolkovej republiky členstvu Rumunska v schengenskej zóne.

Pri vôbec prvom stretnutí najvyššieho rumunského predstaviteľa nemeckého pôvodu s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou Iohannis ubezpečil, že jeho krajina je schopná garantovať bezpečnosť vonkajších hraníc Európskej únie a že možno odstrániť aj prípadné iné kritické aspekty.

Hostiteľka označila želanie Rumunska vstúpiť do Schengenu za opodstatnené, uviedla tlačová agentúra DPA.

Obaja varovali pred zúžením problematiky na migráciu sociálne najslabších a predovšetkým hosť z Bukurešti zdôraznil, že početne výrazne väčším problémom je migrácia jeho vysoko kvalifikovaných krajanov, ktorá predstavuje pre Rumunsko veľkú výzvu.

Na spoločnej tlačovej konferencii oboch štátnikov sa Merkelová v reakcii na jednu z otázok vyjadrila, že dúfa, že ruský prezident Vladimir Putin neuplatní v Moldavsku podobnú stratégiu postupu ako na Ukrajine, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa rovnakého zdroja tak Nemecko, ako aj Rumunsko vyjadrili podporu integračným zámerom proeurópskej vlády premiéra Chirila Gaburiciho v Kišiňove.

Klausa Iohannisa prijal ešte pred stretnutím s Merkelovou najvyšší nemecký predstaviteľ, spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý využil túto príležitosť na ocenenie Rumunskom deklarovaného zámeru intenzívnejšie sa angažovať v rámci Severoatlantickej aliancie a dôraznejšie postupovať proti prejavom korupcie.