Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Na rumunského princa Paula uvalili domáce väzenie

Bývalý rumunský kráľ Michal I., archívne foto Foto: TASR/AP

Princa obvinili z prania špinavých peňazí, spoluúčasti na zneužívaní právomocí a kupovania vplyvu. Paulov strýko, kráľ Michal, bol v roku 1947 nútený abdikovať.

Bukurešť 13. decembra (TASR) - Rumunský súd v sobotu rozhodol, že na rumunského princa Paula uvalí domáce väzenie počas vyšetrovania rozsiahleho podvodu pri obchodovaní s nehnuteľnosťami, informovala agentúra AP.

V prípade figurujú aj ďalší podozriví: je medzi nimi Remus Truica, šéf kancelárie rumunského expremiéra Adriana Nastaseho, a Dan Adronic, redaktor denníka Evenimentul Zileil.

Princa Paula obvinili z prania špinavých peňazí, spoluúčasti na zneužívaní právomocí a kupovania vplyvu v prípade, ktorý sa týka reštituovaných nehnuteľností s odhadovanou cenou 136 miliónov eur. Samotný 67-ročný princ odmieta obvinenia a tvrdí, že je obeťou sprisahania.

Prokuratúra predpokladá, že od roku 2006 podnikateľ Remus Truica a ďalšie štyri osoby profitovali zo svojho vplyvu, aby vládu primali k reštitúciám, na základe čoho sa princ Paul dostal k pozemkom bývalej kráľovskej rodiny. Princ im potom vyplatil časť kúpnej ceny pozemkov.

Pozemky kráľovskej rodine skonfiškoval komunistický režim. Paulov strýko, kráľ Michal, bol v roku 1947 nútený abdikovať. Strýko so synovcom neudržiava žiadne vzťahy.