Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rumunský ústavný súd potvrdil platnosť protikorupčného zákona

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákon začal platiť v roku 2001, keď sa Rumunsko pripravovalo na členstvo v NATO a v Európskej únii, a zakazuje ľuďom odsúdeným za trestné činy zastávať ministerskú funkciu.

Bukurešť 4. mája (TASR) - Rumunský ústavný súd potvrdil dnes platnosť zákona, zabraňujúceho ľuďom odsúdeným za trestné činy zastávať ministerský post. Je to víťazstvo v krajine, ktorá vedie boj proti korupcii.

Verdikt ústavného súdu je úderom vplyvnému predsedovi Sociálnodemokratickej strany (PSD) Liviovi Dragneovi, ktorý nemôže byť premiérom, lebo ho vlani uznali za vinného z manipulovania s hlasmi voličov.

Dragnea označil zákon za nespravodlivý a mnohí sociálni demokrati si ho na poste premiéra želali. Súd odložil rozhodnutie o zákone už štyrikrát.

Zákon začal platiť v roku 2001, keď sa Rumunsko pripravovalo na členstvo v NATO a v Európskej únii, a zakazuje ľuďom odsúdeným za trestné činy zastávať ministerskú funkciu. Dragnea sa však môže stále uchádzať o prezidentský úrad, keďže zákon sa tohto postu netýka.

Rumunský ombudsman v januári požiadal súd, aby ho vyhlásil za protiústavný.

Súvisiaci vývoj nastal dnes v parlamentnom výbore pre spravodlivosť, kde jeho členovia-senátori zamietli hlasovaním návrh zákona, ktorý schválili v predchádzajúci deň a ktorý zaručoval amnestiu ľuďom usvedčeným z podplácania a zneužívania vplyvu.

V stredu večer protestovalo v metropole Bukurešť proti hlasovaniu výboru vyše 1000 demonštrantov a ďalšie stovky ľudí protestovali v mestách po celom Rumunsku.