Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rushdie vyjadril znepokojenie so situáciou vo svete i v pásme Gazy

Autor Salman Rushdie, archívne foto. Foto: TASR/AP

Súčasnú situáciu vo svete označil ako riziko pre demokraciu.

Frankfurt nad Mohanom 20. októbra (TASR) - Britský spisovateľ indického Salman Rushdie v piatok vyjadril znepokojenie nad súčasnou politickou situáciou vo svete a žiadal aj ukončenie bojov medzi Izraelom a hnutím Hamas. Nádej však nestráca. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Som zdesený útokmi hnutia Hamas a tuším, čo v reakcii urobí (izraelský premiér Benjamin) Netanjahu," povedal na medzinárodnom knižnom veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom. Súčasnú situáciu vo svete označil ako riziko pre demokraciu.

Literatúra mu však podľa jeho slov dáva nádej. "Písanie je optimistická činnosť," povedal. "Literatúra svet zobrazuje ako bohaté a komplexné miesto, ktoré je opakom zúženého a skostnateného svetonázoru," uviedol.

Rushdie si má v nedeľu na záver veľtrhu prevziať Mierovú cenu nemeckého knižného obchodu.

Spisovateľ dlhodobo čelí vyhrážkam smrťou za svoj román Satanské verše vydaný z roku 1988. Zosnulý najvyšší iránsky vodca ajatolláh Chomejní v roku 1989 vydal fatvu, ktorou vyzval moslimov, aby zabili spisovateľa a každého, kto sa na vydaní Satanských veršov podieľal.

Rushdie vlani v auguste prežil pokus o vraždu, keď naňho v New Yorku zaútočil 24-ročný muž a nožom mu spôsobil vážne zranenia. Spisovateľ prestal vidiež pravým okom.

Tlačová konferencia na knižnom veľtrhu bola jedným z jeho prvých verejných vystúpení od útoku. Na budúci rok v apríli vydá Rushdie spomienkovú knihu s názvom "Knife" (Nôž) o útoku z augusta 2022.