Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Rusi demontujú z lodí Mistral všetky pôvodné bojové systémy

Ilustračná snímka. Výsadková loď triedy Mistral Foto: TASR/AP

Časový rámec vrátenia bojového vybavenia do Ruska je stále v štádiu dohovorov.

Moskva 6. augusta (TASR) - Ruskí špecialisti demontujú z vrtuľníkových lodí triedy Mistral všetko ruské bojové vybavenie vrátane informačných, kontrolných, raketových a delostreleckých systémov. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na príslušné francúzske zbrojárske zdroje.

"Všetky ruské systémy sa vyberú a budú vrátené späť do Ruska. Týka sa to všetkých systémov, zbraní i hardvéru, ktorý je inštalovaný v týchto plavidlách," tvrdí bližšie nešpecifikovaný zdroj. Časový rámec vrátenia bojového vybavenia do Ruska je však stále v štádiu dohovorov, dodal.

Iný zdroj, blízky prostrediu vojensko-technickej spolupráce Ruska so zahraničím, skoršie uviedol pre TASS, že skupina ruských špecialistov má odcestovať za týmto účelom do Francúzska v septembri. Predmetné zariadenia z mistralov budú následne využité v plavidlách ruského vojnového námorníctva.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Francois Hollande sa v stredu dohodli na zrušení zmluvy o dodaní mistralov z roku 2011. Celkové náklady, ktoré Francúzsko zaplatí Rusku za nesplnenú dohodu, však budú nižšie než 1,2 miliardy eur, ktoré pôvodne stanovovala zmluva.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian to zdôvodnil tým, že lode neboli ešte dokončené a kontrakt bol pozastavený. Paríž od kontraktu odstúpil vlani v novembri. Hollande vtedy ako dôvod uviedol kroky Moskvy na Ukrajine. Lode mala vyrobiť francúzska zbrojárska spoločnosť DCNS/STX.