Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusi podpísali dohodu o vojenskej spolupráci so 40 africkými krajinami

Ruský prezident Vladimir Putin máva počas druhého a záverečného dňa rusko-afrického summitu v Petrohrade v piatok 28. júla 2023. Foto: TASR/AP

Druhý rusko-africký summit v Petrohrade bol súčasťou snáh Ruska o presadenie svojho vplyvu a podnikateľských záujmov v Afrike.

Petrohrad 28. júla (TASR) - Rusko podpísalo s viac ako 40 africkými štátmi dohodu o vojenskej spolupráci. Na summite Rusko-Afrika v Petrohrade to oznámil šéf Kremľa Vladimir Putin, informuje agentúra DPA.

Druhý rusko-africký summit v Petrohrade bol súčasťou snáh Ruska o presadenie svojho vplyvu a podnikateľských záujmov v Afrike. Moskva si tam zachováva podporu aj napriek medzinárodnej izolácii, ktorej čelí pre pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine. Prvý Rusko-africký summit sa uskutočnil v roku 2019.

"S cieľom posilniť obranné kapacity krajín (afrického) kontinentu rozvíjame vojenskú a vojensko-technickú spoluprácu s viac ako 40 krajinami Afriky," povedal Putin v záverečný deň summitu dvojdňového summitu.

Dodal, že africké štáty v rámci tejto dohody dostanú nové zbrane a technológie, niektoré z nich zadarmo. Podľa Putina to má posilniť bezpečnosť a zvrchovanosť jednotlivých krajín Afriky.

Predstavitelia afrických štátov boli tiež vyzvaní, aby sa aktívne zúčastňovali na Ruskom organizovaných vojenských fórach, ktoré sa zaoberajú technickými aspektmi zbraní, ako aj na manévroch, vďaka ktorým budú vedieť príslušné vojenské vybavenie aj správne používať.

Putin zároveň oznámil, že Rusko poskytne pomoc tým štátom, ktoré sa snažia oslobodiť od "pozostatkov kolonializmu" a prisľúbil, že Moskva bude spoľahlivým dodávateľom obilia pre Afriku.