Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusi sa obávajú zdražovania, začínajú sa zásobovať cukrom

Na archívnej snímke kryštálový cukor. Foto: TASR/AP

Hoci Rusko čelí najväčšej ekonomickej kríze za posledných 20 rokov, Kremeľ občanov ubezpečuje, že potravín je dostatok, a teda nemusia vo veľkom nakupovať základné potraviny.

Moskva 22. marca (TASR) - V Rusku sa obyvatelia začínajú zásobovať cukrom pre obavy, že niektoré tovary si čoskoro nebudú môcť dovoliť v dôsledku sankcií Západu uvalených na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Hoci Rusko čelí najväčšej ekonomickej kríze za posledných 20 rokov, Kremeľ občanov ubezpečuje, že potravín je dostatok, a teda nemusia vo veľkom nakupovať základné potraviny, ako je cukor či pohánka.

V meste Pokrov so 17.000 obyvateľmi, ktoré sa nachádza 100 kilometrov východne od Moskvy a kde je väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, si obyvatelia podľa spravodajcu Reuters začali robiť zásoby. V štyroch obchodoch s potravinami v meste už nemajú v skladoch žiaden cukor. Predtým si ľudia mohli kúpiť najviac päť kilogramov cukru.

Obyvatelia sa podľa vlastných slov zásobujú cukrom teraz, aby nemuseli v lete zavárať ovocie s drahým cukrom. Obávajú sa tiež, že pre drahý cukor budú musieť zmeniť svoje stravovacie návyky.

Rusko na začiatku marca predstavilo nové opatrenia na podporu domácej ekonomiky, ktorá čelí medzinárodným sankciám pre inváziu na Ukrajinu. Premiér Michail Mišustin oznámil, že krajina musí napríklad uprednostniť dodávky obilia domácim pekárňam pred exportnými trhmi.