Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rusi si pripomínajú výročie invázie kvetmi; polícia ich zatýka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra AP pripomína, že obyvatelia Ruska po začiatku invázie na Ukrajinu aktívne protestovali proti vojne. Masové protesty však ustali po tom, čo počas nich polícia zadržala tisíce ľudí.

Moskva 24. februára (TASR) - Obyvatelia Moskvy a iných ruských miest si prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pripomenuli kladením kvetov k pamätníkom ukrajinských básnikov. Viacerých z nich však preto zadržali. V piatok to uviedla agentúra AP, informuje TASR.

Ruské médiá a ľudskoprávne organizácie zaznamenali viac ako desať zatknutí, ktoré vykonala ruská polícia v rámci zásahov Kremľa proti ruskému disentu. Razie sa od začiatku invázie na Ukrajinu značne zintenzívnili.

Najmenej osem ľudí zadržali v meste Jekaterinburg. Všetci zatknutí priniesli kvety k mestskému pamätníku obetí politického utláčania. Uviedla to nezávislá organizácia OVD-Info.

Online médium Sota informovalo o najmenej siedmich osobách, ktoré polícia zatkla v Petrohrade, kde kládli kvety k soche ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka. Videozáznam z tejto udalosti zobrazuje policajtov, ktorí ľuďom vysvetľovali, že porušili nariadenia na zabránenie šíreniu koronavírusu.

Obyvatelia Moskvy sa zhromaždili pri soche ukrajinskej spisovateľsky Lesie Ukrajinky. Polícia na zhromaždených síce dohliadala, ale nijako aktívne nezasahovala. Aj v niektorých sibírskych mestách sa na verejné priestranstvá postavili jednotlivci s protivojnovými sloganmi.

Agentúra AP pripomína, že obyvatelia Ruska po začiatku invázie na Ukrajinu aktívne protestovali proti vojne. Masové protesty však ustali po tom, čo počas nich polícia zadržala tisíce ľudí. Ruský parlament krátko nato schválil zákon, ktorý kriminalizuje akékoľvek verejné vyhlásenia proti "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine, ako Kremeľ označuje inváziu.