Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Rusi údajne zostrelili 35 ukrajinských dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva obviňuje Ukrajinu, ktorá sa už viac než dva roky bráni ruskej invázii, že v posledných dňoch vystupňovala svoje útoky v snahe narušiť ruské voľby, za čo Putin hrozí odplatou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 17. marca (TASR) - Rusko tvrdí, že jeho protivzdušná obrana zostrelila 35 ukrajinských dronov, ktoré v noci na nedeľu útočili v ôsmich ruských regiónoch vrátane Moskovskej oblasti. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Primátor Moskvy Sergej Sobianin hlásil zostrelenie dvoch dronov nad Domodedovským okresom, kde sa nachádza aj medzinárodné letisko Domodedovo. Ďalšie dva bezpilotné útoky sa podľa neho podarilo odraziť v okresoch Ramenskoje a Stupino v Moskovskej oblasti. K zraneniam ani materiálnym škodám údajne nedošlo.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že počas noci sa v ôsmich oblastiach Ruska podarilo "zachytiť a zneškodniť" 35 bezpilotných strojov.

Ministerstvo hlásilo zostrelené drony aj z Kalužskej a Jaroslavlianskej oblasti, ktoré ležia južne, respektíve severovýchodne od Moskvy. Jaroslavlianska oblasť sa nachádza zhruba 800 kilometrov od hraníc Ukrajiny a teda ide o jednu z najdlhších vzdialeností, kam doleteli ukrajinské drony, píše agentúra AP.

Ďalšie bezpilotné troje boli podľa ministerstva zneškodnené aj v Belgorodskej, Kurskej a Rostovskej oblasti, ktoré hraničia s Ukrajinou, a tiež v Krasnodarskom kraji na pobreží Čierneho a Azovského mora.

Podľa miestnych predstaviteľov bola v Krasnodarskom kraji zasiahnutá ropná rafinéria, v ktorej nakrátko vypukol požiar a kde zomrela jedna osoba na infarkt. Zranenia údajne utrpel jeden pracovník závodu.

Agentúra DPA pripomína, že Rusko často v takýchto prípadoch často hlási len údajné úspechy svojej protivzdušnej obrany, ktoré však nie je možné nezávisle overiť.

V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa od piatku do nedele konajú trojdňové prezidentské voľby. Dlhoročný šéf Kremľa Vladimir Putin v nich nemá prakticky žiadneho skutočného súpera a je teda isté, že bude znovuzvolený na ďalších šesť rokov.

Moskva obviňuje Ukrajinu, ktorá sa už viac než dva roky bráni ruskej invázii, že v posledných dňoch vystupňovala svoje útoky v snahe narušiť ruské voľby, za čo Putin hrozí odplatou. Ruské rakety odpálené z anektovaného Krymu v piatok zasiahli obytnú zónu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. O život prišlo najmenej 20 ľudí a ďalších viac než 75 utrpelo zranenia.