Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rusi vyhlásili, že Putin sa nezúčastní na pohrebe Prigožina

Na snímke majiteľa súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner Group Jevgenija Prigožina leží pri neformálnom pamätníku vedľa bývalého "PMC Wagnerovho centra" v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Peskov dodal, že Kremeľ nemá k dispozícii nijaké špecifické informácie týkajúce sa pohrebu a že jeho organizácia je čisto na Prigožinovej rodine.

Moskva 29. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa neplánuje zúčastniť na pohrebe zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, oznámil v utorok Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Účasť prezidenta sa nepredpokladá," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre novinárov v odpovedi, na otázku, či sa Putin zúčastní na pohrebe Prigožina.

Peskov dodal, že Kremeľ nemá k dispozícii nijaké špecifické informácie týkajúce sa pohrebu a že jeho organizácia je čisto na Prigožinovej rodine.

Prigožin zomrel minulý týždeň v stredu pri havárii lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska. Lietadlo typu Embraer Legacy 600 smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo Prigožinove firmy, keď sa zrútilo.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v nedeľu po vykonaní genetických testov potvrdil, že medzi desiatimi obeťami pádu lietadla bol i šéf vagnerovcov. Okrem neho sa na palube nachádzal i spoluzakladateľ vagnerovcov, Prigožinova "pravá ruka", Dmitrij Utkin.

K havárii prišlo presne dva mesiace po tom, čo sa Prigožin a jeho bojovníci nakrátko vzbúrili proti ruskému vojenskému vedeniu. Objavili sa preto špekulácie, že by do nehody mohol byť zapojený aj samotný Kremeľ. Peskov to však minulý týždeň odmietol s tým, že je to "absolútna lož". Zároveň nehodu lietadla s Prigižonom označil za "tragickú udalosť".