Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusíni zo Zakarpatskej oblasti popreli, že žiadajú o autonómiu

Rusíni, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre ukrajinskú webovú stránku Mukachevo.net to dnes vyhlásil šéf národnej rady Rusínov na Ukrajine Eugen Župan.

Kyjev 15. marca (TASR) - Rusíni zo Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny nepožadujú od vlády v Kyjeve nijakú autonómiu a nekonal sa ani žiadny zjazd rusínskych organizácií. Pre ukrajinskú webovú stránku Mukachevo.net to dnes vyhlásil šéf národnej rady Rusínov na Ukrajine Eugen Župan.

Samozvaný líder zakarpatských Rusínov na Ukrajine Petro Gecko podľa agentúry TASS totiž v sobotu uviedol, že sa "na bližšie neurčenom mieste" konal zjazd šiestich rusínskych organizácií, ktoré požadujú od ústrednej vlády autonómiu, ako aj to, aby boli oficiálne uznaní za samostatnú národnosť.

Gecko na údajnom zjazde vyhlásil, že zakarpatskí Rusíni budú žiadať o realizáciu výsledkov referenda z roku 1991, v ktorom za autonómiu Zakarpatskej oblasti hlasovalo 80 percent zúčastnených. Gecko vlani vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby k nim vyslal "mierové jednotky".

Zakarpatská oblasť osídlená Rusínmi a so silnou maďarskou menšinou sa minulý rok počas štátneho prevratu po určitom váhaní prihlásila k novému vedeniu. Geckova skupina však kyjevskú vládu tvrdo kritizuje a žiada rozsiahlu decentralizáciu a uznanie národnostných práv pre rusínske etnikum.

Predmetná oblasť tvorila v rokoch 1918-38 najvýchodnejšiu časť Československej republiky a nazývala sa vtedy Podkarpatská Rus. Po maďarskej okupácii v druhej svetovej vojne ČSR túto oblasť v roku 1945 odstúpila Sovietskemu zväzu. Po jeho rozpade v roku 1991 Zakarpatsko pripadlo Ukrajine.