Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Ruská arktická expedícia objavila nový ostrov v Zemi Františka Jozefa

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zem Františka Jozefa, ktorú objavila oficiálne v roku 1873 rakúsko-uhorská polárna expedícia Karla Weyprechta, pozostáva zo 191 ľadom pokrytých ostrovov o ploche 16.134 kilometrov štvorcových.

Moskva 11. septembra (TASR) - Nový ostrov objavila ruská arktická expedícia v Zemi Františka Jozefa, súostroví v najsevernejšej časti Európy.

Arktickí výskumníci sa domnievajú, že nový ostrov vznikol odtrhnutím od väčšieho Northbrookovho ostrova v roku 2006, zlé počasie však zabránilo predchádzajúcej expedícii nájsť o tom dôkazy.

V sobotu vyrazila na palube jadrového ľadoborca Rossija do Arktídy z Murmanska expedícia. Vyfotografovala prieliv, ktorý vznikol medzi dvoma ostrovmi a zamerala súradnice pobrežia.

"Dokázali sme, že v Arktickom oceáne vznikla nová úžina a súostrovie Zem Františka Jozefa má nový ostrov," citovala vedúceho expedície Vladimira Sokolova tlačová agentúra RIA Novosti.

Expedícia odovzdá svoje poznatky o novom ostrove navigačnému a oceánografickému ústavu v Petrohrade a osobitná vládna komisia ho neskôr pomenuje, dodal.

Zem Františka Jozefa, ktorú objavila oficiálne v roku 1873 súkromná rakúsko-uhorská polárna expedícia Karla Weyprechta, pozostáva zo 191 ľadom pokrytých ostrovov s celkovou plochou 16.134 kilometrov štvorcových. V roku 1926 bolo územie pripojené k Sovietskemu zväzu.