Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruská armáda nahrádza zostrelené lietadlo A-50 dronmi

Na snímke dron. Foto: TASR/AP

Ruské radarové lietadlo A-50 bolo zostrelené nad Krasnodarským krajom 23. februára - len 40 dní po tom, čo Rusko prišlo o prvý takýto stroj.

Kyjev/Londýn 26. februára (TASR) - Ruská armáda na juhu Ukrajiny sa snaží nahradiť dronmi stratu druhého lietadla včasnej výstrahy a riadenia A-50. Podľa britskej stanice BBC to v pondelok uviedla hovorkyňa ukrajinskej armády pre sektor Juh Natalija Humeňuková.

Ruské radarové lietadlo A-50 bolo zostrelené nad Krasnodarským krajom 23. februára - len 40 dní po tom, čo Rusko prišlo o prvý takýto stroj.

Aktivita ruských prieskumných bezpilotných lietadiel je podľa Humeňukovej v súčasnosti veľmi vysoká, za posledných 24 hodín ich bolo zaznamenaných viac ako sto.

"Snažia sa zhromažďovať informácie, ktoré A-50 už nebude poskytovať," objasnila hovorkyňa.

Dodala, že aj pre to ukrajinská armáda pozoruje nešpecifickú činnosť ruského taktického letectva, ktoré zotrváva v odľahlých vodách Čierneho mora, pričom svoje úsilie sústreďuje na zber relevantných operačných dát.

Podľa BBC ukrajinská rozviedka tvrdí, že zničené lietadlo patrilo k modernizovanej verzii A-50U v hodnote 350 miliónov dolárov. Tieto lietadlá už Rusko nevyrába, navyše možno predpokladať, že na palube lietadla boli vycvičení špecialisti, ktorých nemožno ľahko nahradiť.

Rusko disponovalo len deviatimi strojmi typu A-50, ktoré môžu navádzať a riadiť ruské vzdušné útoky na Ukrajinu. Nie všetky tieto lietadlá však boli bojaschopné.

Jedno lietadlo sa ukrajinskej armáde podarilo zničiť nad Azovským morom aj v januári, keď súčasne zasiahli lietajúce veliteľské stredisko Il-22M. Jeho pilot však dokázal pristáť na ruskom letisku aj napriek vážnemu poškodeniu stroja.

Pred rokom sa ďalšie lietadlo A-50 stalo terčom útoku na letisku v Bielorusku. K útoku sa následne prihlásil bieloruský odboj.