Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Ruská armáda podnikla ďalší útok na dunajský prístav Izmajil

Na snímke domy zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými ozbrojenými silami na Ukrajine. Foto: TASR/AP

V ohrození boli aj cestujúci autobusu, ktorý smeroval k štátnej hranici. Poškodené boli aj objekty na pohraničnom kontrolnom stanovišti.

Kyjev 26. septembra (TASR) - Ruská armáda v noci na utorok podnikla voči Ukrajine ďalšiu vlnu útokov, do ktorej nasadila 38 bezpilotných lietadiel. Ukrajinská armáda vo svojej zvodke informovala, že zneškodnila 26 z útočiacich dronov typu Šáhid 136/131.

Ako uviedla agentúra AFP, pri útokoch bol znovu zasiahnutý aj dunajský prístav Izmajil v Odeskej oblasti, odkiaľ sa vyváža obilie z Ukrajiny.

Zástupkyňa velenia ukrajinskej armády pre sektor Juh Natalia Gumeňuková potvrdila, že zásah opäť dostala prístavná infraštruktúra, najmä sklady. V dôsledku jedného zo zásahov bolo poškodených asi 30 nákladných áut. Objavili sa aj informácie o dvoch zranených vodičoch kamiónov.

V ohrození boli aj cestujúci autobusu, ktorý smeroval k štátnej hranici. Poškodené boli aj objekty na pohraničnom kontrolnom stanovišti.

Útok s použitím dronov hlásila v noci na utorok aj susedná Mykolajivská oblasť. Od ich trosiek po zostrelení systémami ukrajinskej protivzdušnej obrany vypukol požiar v jednej z poľnohospodárskych firiem.

Gubernátor oblasti Vitalij Kim, objasnil, že v danom regióne bolo zostrelených šesť bezpilotných lietadiel typu Šáhid-136/131.

Letecký poplach bol vyhlásený aj v utorok skoro ráno, pričom sa týkal viacerých regiónov. Armáda v upozornení pre civilné obyvateľstvo uviedla, že letecký poplach pre riziko použitia balistických rakiet vyhlasuje vo Vinnyckej, Čerkaskej, Kirovhradskej, Odeskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti. Neskôr bol poplach vyhlásený aj v Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti.

Z mesta Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti hlásili v utorok ráno aj raketový útok. Podľa armády, citovanej britskou stanicou BBC, jeden z mestských podnikov zasiahla balistická strela. Útok sa zaobišiel bez obetí a zranených, vznikli však materiálne škody.